Ноћна куповина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Ноћна куповина
Late night shopping2.jpg
Ноћна куповина
Изворни наслов Late Night Shopping
Жанр комедија
Режија Сол Мецстин
Главне улоге Лук де Вулфсон, Џејмс Ленс, Кејт Ешфилд, Ензо Чиленти
Издавачка кућа FilmFour Productions
Година 2001.
Трајање 91 минута
Земља  Уједињено Краљевство
Језик енглески
IMDb веза

Ноћна куповина (2001) је комедија снимљена у продукцији предузећа FilmFour Productions. Филм говори о четири млада пријатеља (Шон, Винсент, Џоди и Лени) који раде у ноћној смени различите послове-који-убијају-душу (болница, супермаркет, фабрика и кол-центар, тачније), затим се састају у кафеу после смене да разговарају ни о чему и уопштено да убију време.

Кратка садржина[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Свако од њих има веома мало од живота, осим њихових досадних послова и састајања једних са другима у кафеу. Шон није срео своју девојку 3 недеље и почиње да се пита да ли она још увек живи у његовом стану. Винсент је женскарош који има правило да се никада не види са девојком више од 3 пута. Лени сваку девојку коју види замишља у порно ситуацији, али чак не може да скупи снагу да разговара са девојком са којом ради коју жели да пита да ли жели да с њим изађе. Џоди не може да натера себе да каже осталој тројици да је она отпуштена са посла, али се и даље појављује сваке ноћи после „смене“ да разговара. У филму се појављује неколико глумаца познатих у Уједињеном Краљевству, понајвише Џејмс Ленс (игра Винсента) који је глумио у телевизијској серији Ја сам Ален Патриџ, серији Наставници и у једној епизоди серије Spaced. Кејт Ешфилд (игра Џоди) ће најпре бити препозната као Лиз из Shaun Of The Dead и новој серији Тајни осмех.

Референце[уреди]

Филм прави имплицитне и експлицитне алузије на књигу Чаробњак из Оза, проблеми четири пријатеља могу бити повезани са проблемима Страшила, Лименог дрвосече и Уплашеног лава плус Дороти, која је вођа групе. На веома сличан начин као у Чаробњаку из Оза, они путују на далеко одредиште (тј. изван града, што изгледа као дуг пут за варошанина) да надвладају своја стаховања. Џоди такође експлицитно каже, када су ван града у кафетерији, да ово све личи на Чаробњака из Оза.

Утицај[уреди]

Овај филм се од неких сматра култним, обзиром на много верних обожавалаца који га проглашавају једном од најбољих, али потцењених, комедија у Великој Британији.

Занимљивости[уреди]

  • Ноћна куповина је углавном снимана у Глазгову.
  • Кафе у коме се састају четири пријатеља је у ствари кафе у улици Сакихол у Глазгову. То је данас бар Варајети, који служи вина и јака алкохолна пића.
  • Тунел на крају филма је Клајд тунел. Пролази испод реке Клајд, главне реке која пролази кроз Глазгов.

Спољашње везе[уреди]