Ноћ и магла

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Спомен-плоча француским жртвама у једном од концентрационих логора. На њој су коришћени изрази Nacht und Nebel и НН-заробљеници.

Ноћ и магла (нем. Nacht und Nebel) је ознака за фирерову директиву коју је Адолф Хитлер издао 7. децембра 1941. године, а потписао ју је, и спровео у дело, немачки генералфелдмаршал Вилхелм Кајтел.[1] Примарни циљ наредбе је да улије нови облик страха људима.

Директива је укратко значила, да се сви они који су на било који начин означени као неподобни од стране нацистичке Немачке, могу тајно тј. без знања породице или локалних власти, транспортовати директно у било који концентрациони логор, било то у држави из које дотична особа потиче или директно у Немачку. У тим концентрационим логорима би они највероватније нестали или једноставно били погубљени.

Ова директива је била означена као строго поверљива тако да је тек након завршетка Другог светског рата процурела у јавност. Немачки војници и други званичници су за заробљенике те врсте користили назив НН-заробљеници.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Репресија као систем – логори у окупираној Србији 1941-1945“[мртва веза], Милан Кољанин, Институт за савремену историју, Београд, komunikacija.org.rs. Приступљено 11. марта 2014.
  2. ^ „Настанак, организација, ратни пут и крај SS Waffen јединица у трећем рајху“, 27. јун 2012. mycity-military.com. Приступљено 11. марта 2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]