Нхјал Денг Нхјал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Нхјал Денг Нхјал
Nhial Deng Nhial (cropped).jpg
Нхјал Денг Нхјал
Биографија
Име при рођењу Нхјал Денг Нхјал
Професија адвокат
Универзитет Универзитет у Картуму
Политичка
партија
НПОС
Министар одбране Владе Јужног Судана
Тренутна функција
Функцију обавља од 10. јула 2011.
Председник Салва Кир Мајардит
Влада Влада Јужног Судана
Претходник функција успостављена
Министар регионалних послова Владе Аутономног региона Јужни Судан
2005. — 2005.
Претходник функција успостављена
Министар за ветеранске послове и Народну армију Владе Аутономног региона Јужни Судан
1. децембар 2008. — 2011.
Председник Доминик Дим Денг

Нхјал Денг Нхјал (енгл. Nhial Deng Nhial) је министар одбране у Влади Јужног Судана[1]. На позицију је постављен 10. јула 2011. од стране председника државе и премијера Салве Кира Мајардита. Мандат министра је у трајању од пет година. Претходно је био министар за ветеранске послове и Народну армију у Влади Аутономног региона Јужни Судан од 2008. до 2010. године.

Биографија[уреди]

Рођен је 1. јануара 1952. године у региону Бахр ел Газал као припадник народа Динке. Отац му је био познати јужносудански вођа и борац Вилијам Денг Нхјал, који је убијен нешто пре потписивања мировног споразума у Адис Абеби 1983. године. Нхјал Денг је убрзо након смрти оца приступио Народној армији за ослобођење Судана и ту напредовао до данашњег чина генерал-потпуковника. Учествовао је у мировним преговорима између северног и Јужног Судана 2005. године када је потписан Свеобухватни мировни споразум.

Нхјал Денг је завршио Комбони колеџ у Картуму, а затим студије наставио на Универзитету у Картуму где је током 1980-их стекао звање дипломираног правника. По занимању је адвокат и високи војни службеник.

Служба[уреди]

Постављен је за министра регионалних послова 2005. године, али је напустио то место већ након шест месеци из непознатих разлога. У децембру 2008. године постаје министар ветеранских послова и Народне армије заменивши на том месту несрећно настрадалог Доминика Дима Денга. По проглашењу независности Јужног Судана председник Салва Кир Мајардит унапредио га је у министра одбране Републике Јужни Судан. Нхјал Денг је и високи званичних и члан управног одбора Народног покрета за ослобођење Судана.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]