FK Odžaci

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са OFK Odžaci)
OFK Odžaci
Puno imeOmladinski fudbalski klub Odžaci
NadimakCrveni Djavoli
Osnovan22. aprila 1969.
StadionGrbavica Odzaci
Kapacitet600[1]
TrenerMilan Marjanović
LigaMOL - 1. razred
2017/18.Srpska liga Vojvodina, 10.
Domaća oprema
Gostujuća oprema

Omladinski fudbalski klub Odžaci je srpski fudbalski klub iz Odžaka. Trenutno se takmici u MOL - 1. razred, šestom takmicarskom nivou srpskog fudbala. Najveci uspeh kluba je osvajanje Srpske lige Vojvodina u sezoni 2015-16.[тражи се извор] OFK Odžaci su prvi klub iz opštine koji je uspeo da se plasira u Prvu ligu Srbije.

Klub je osnovan 22. aprila 1969. godine od tada pa do 2015. godine svoje utakmice je igrao na Grbavici. Od 2015. godine OFK Odžaci svoje utakmice je igrao na Gradskom stadionu u Odžacima a 2018. godine ponovo se vraća na svoju popularnu Grbavicu.[тражи се извор] Kroz istoriju su cetiri puta menjali ime, predhodni nazivi su bili FK Trgovački, OFK Odžaci i PIK Prigrevica. Odžaci igraju u crvenim dresovima, stoga nose nadimak Crveni djavoli. Navijacka grupa koja podržava klub se zove United Boys.

Najveci rival kluba je FK Tekstilac iz Odžaka.

Istorija[уреди | уреди извор]

Osnivanje kluba[уреди | уреди извор]

Klub je osnovan 22. aprila 1969. godine na Vašarištu, prvi naziv kluba bio je Trgovački. Prvi predsednik kluba bio je Nenad Micković. Klub je osnovan kao rival do tada jedinom klubu u gradu FK Tekstilcu. OFK Odžaci je trebalo da predstavlja simbol radničke klase, dok je Tekstilac bio omražen od pristalica OFK-a, jer je bio pomagan od strane imućnog Johana Ertla.

Osamdesete godine i najveći uspeh kluba[уреди | уреди извор]

Najveće uspehe klub je beležio sredinom osamdesetih godina 20. veka, tačnije kada je u sezoni 1983-84. izborio plasman u Bačku zonu. Tada, kao i sada Bačka zona je bila četvrti rang takmičenja. Klub je nekoliko sezona proveo u Bačkoj zoni. Na čelu kluba u vreme tog istorijskog uspeha bio je Dragoljub Pavlović-Fiker, a trener je bio Radivoj Popović, jedna od igračkih legendi somborskog Radničkog. Ne treba zaboraviti igrače koji su izborili taj uspeh, sastav tima su činili sledeći igrači: Đukić, Medić, Smajević, Hanak, Jakovljević, Vlahović, Jovanović, Marjanović, Ristić, Stanković, Delić, Kostadinović, Kubet. Nakon tog uspeha klub je imao mnogo poteškoća sa finansijama, pa je u sledećim decenijama svoje mesto morao da traži u nižim ligama.

Novija istorija kluba[уреди | уреди извор]

Tim koji je izborio plasman u Prvu ligu Srbije

Klub sada zlatnim slovima ispisuje svoju istoriju. Posle ispadanja iz PFL Sombor u sezoni 2010-11.[2] kada je tim zauzeo poslednje mesto, došlo je do promena u klubu. Najvažnija promena je bila ta da je klub našao svog sponzora uspešnog privatnika Milojka Erića.[3] Omladinska škola je opet počela sa ozbiljnim radom, i okuplja sve veći broj dece. Dok je prvi tim posle dve provedene sezone u Međuopštinskoj ligi Sombor-Apatin-Kula-Odžaci nastavio svoj put ka njihovom cilju, Srpskoj ligi Vojvodina.[4] Sledeće sezone kao prvoplasirani klub prelazi u viši rang PFL Sombor, dok naredne sezone kao drugoplasirani tim ponavlja svoj najveći uspeh i plasira se u Bačku zonu,[5] da bi se tu zadržao nepunu godinu i plasirao u Srpsku ligu Vojvodina,[6] a nakon godinu dana ostvaruje se i najveći uspeh, od kad se igra fudbal u Odzacima, ekipa Odzaka osvaja prvo mesto u Srpskoj ligi i plasira se u Prvu ligu Srbije, čiji su trenutno članovi u svojoj debitantskoj sezoni.[7]

Nikola Kostadinović – Kole[уреди | уреди извор]

Nikola Kostadinović – Kole je legenda kluba, napadač OFK-a koji je preminuo prerano. U njegovu čast se održava tradicionalni Memorijalni turnir “Nikola Kostadinović – Kole”. Do sada je održano osamnaest turnira.[8]

Simboli kluba[уреди | уреди извор]

Odžaci su svoj prvi odigrali u beli dresovima. Nakon promene naziva kluba u OFK Odžaci klubska boja je postala crvena. Crvena boja se zadržala sve do danas, iako su se u nekoliko sezona pored crvene boje na dresu nalazile i crne ili bele pruge. Prvi grb je bio bele boje i na njemu je ime kluba bilo ispisano crnim slovima. Danasnji grb je crvene boje. U gornjem delu grba je zlatnom bojom napisano ime kluba. Pored imena na grbu se nalaze i godina osnivanja, kao i fudbalska lopta. Na starom grbu ime, godina i lopta su bili bele boje.

Rivali[уреди | уреди извор]

Rival OFK Odžaci je gradski suparnik FK Tekstilac. Rivalstvo je pocelo 1969. godine kada je osnovan OFK Odžaci. Rivalstvo sa Tekstilcom je bilo najizraženije u sezoni 2014-15 kada su i Tekstilac i OFKOdžaci igrali u istoj ligi. Do sada jedini gradski derbi je dobio OFK Odžaci pobedom u gostima 3:0.[9]

Stadion[уреди | уреди извор]

OFK Odžaci svoje mečeve kao domaćin igra na Gradskom stadionu u Odžacima. Stadion je izgrađen 1962. godine. Tada je bila izgrađena samo zapadna tribina. Nakon rekonstrukcije 2016. godine stadion je dobio i istočnu tribinu koja je predviđena za gostujuće navijače.[10] Nekada je taj stadion nosio ime po narodnom heroju Jugoslavije, Ivi Loli Ribaru. Stadion ima istočnu i zapadnu tribinu i kapacitet od 2000 mesta. Od osnivanja do sezone 2014-15 Odžaci su svoje utakmice igrali na Grbavici.

Tim[уреди | уреди извор]

Trenutni sastav tima[уреди | уреди извор]

Бр. Позиција Играч
1 Србија Г Dejan Kronić
2 Србија О Nikola Pronek
3 Србија О Mladen Veselinović
4 Србија О Bojan Babić (капитен)
5 Србија О Stefan Zogović
6 Србија С Tutnjević Ilija
7 Србија С Darko Bošković
8 Србија С Luka Kostić
9 Србија Н Mladen Galić
10 Србија Н Mladen Vukasović
11 Србија С Pavle Ivelja
12 Србија Г Nikola Ićitović
13 Србија С Aleksandar Stanić
14 Србија О Srdjan Bortnik
15 Србија С Marko Djorović
16 Србија Н Fedja Baletić
17 Србија С Neven Radaković
18 Србија О Mladen Zgonjanin
19 Србија С Nedo Slavuljica
20 Србија Г Petar Bijekić
21 Србија Н Marko Matijašević
22 Србија О Luka Slijepčević
23 Србија С Ognjen Marković

Omladinska škola[уреди | уреди извор]

U klubu deluje i omladinski pogon, koji je temeljno kadrovski i organizaciono rekonstruisan 2012. godine. Trener je Milan Marjanović a koordinator Dejan Nikolić.

Osoblje kluba[уреди | уреди извор]

Stručni štab[уреди | уреди извор]

Pozicija Ime
Trener Milan Marjanović
Pomoćni trener Moguš Ivan

Rukovodstvo kluba[уреди | уреди извор]

Pozicija Ime
Predsednik Goran Ignjatović
Sportski direktor Dejan Nikolić
Tehnički sekretar Miloš Markuš
Комesar za bezbednost Slavko Starčević

Uspesi[уреди | уреди извор]

  • PFL Sombor
    Osvajač: 1983-84
    Drugoplasirani: 2013-14

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „FK Odžaci”. Приступљено 1. мај 2018. 
  2. ^ „OFK Оdžaci ispali iz PFL Sombor”. www.srbijasport.net. Приступљено 29. 7. 2016. 
  3. ^ „Novi sponzor”. www.ico.rs. Приступљено 29. 7. 2016. 
  4. ^ „OFK Оdžaci šampioni Međuopštinske lige”. www.srbijasport.net. Приступљено 29. 7. 2016. 
  5. ^ „OFK Оdžaci u Bačkoj zoni”. www.srbijasport.net. Приступљено 29. 7. 2016. 
  6. ^ „OFK Оdžaci u Srpskoj ligi Vojvodina”. www.srbijasport.net. Приступљено 29. 7. 2016. 
  7. ^ „OFK Оdžaci šampioni Srpske lige Vojvodina”. www.srbijasport.net. Приступљено 29. 7. 2016. 
  8. ^ „Memorijalnog fudbalskog turnira “Nikola Kostadinović Kole. www.ico.rs. Приступљено 29. 7. 2016. 
  9. ^ „Gradski derbi”. www.ico.rs. Приступљено 29. 7. 2016. 
  10. ^ „Počela rekonstrukcija Gradskog stadiona u Odžacima”. www.radiod65.co.rs. Приступљено 29. 7. 2016. 
  11. ^ Библиотека Карло Бијелицки Сомбор

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]