ОШ „Војвода Живојин Мишић” Рајковић

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Војвода Живојин Мишић” Рајковић
Основана1888.
ЛокацијаРајковић бб, Рајковић
Рајковић, општина Мионица
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.osvojvodazivojinmisic.edu.rs/

ОШ „Војвода Живојин Мишић” у Рајковићу, насељеном месту на територији општине Мионица, почела је са радом 1888. године и спада у једну од најстаријих школа у мионичком крају. Школа од 1976. године носи име Живојина Мишића, прослављеног војводе и војсковође из Првог светског рата.

Историјат[уреди | уреди извор]

Школа је започела своју делатност као непотпуна четвороразредна школа и тада се налазила на месту данашње зграде поште. При крају 19. века у Рајковићу је подигнута првобитна школска зграда, где се око раскрснице путева већ успоставио сеоски центар. Школа се од 1972. године налази у адаптираном некадашњем задружном дому.

Септембра 1976. године школи која тада носила име Милована Глишића у Рајковићу, припојене су ОШ „Живојин Мишић” из Брежђа, као и четвороразредне школе из Планинице и Крчмара. Године 1991. новоствореној школи се припајају (новом реорганизацијом школске мреже) још три четвороразредне школе из Толића, Кључа и Ђурђевца.

Школа данас[уреди | уреди извор]

Школа данас обухвата поред матичне школе у Рајковићу и осам издвојених одељења, од којих је једна осморазредна у Брежђу и седам четвороразредних (школе у Буковцу, Осеченици, Крчмару, Планиници, Толићу, Кључу и Ђурђевацу). Свака од ових девет школа, још пре спајања, имала је неки свој историјски развој. Најстарија је школа у Крчмару која је почела са радом 1867. године и спада међу најстарије школе у Ваљевском крају.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]