ОШ „Вук Караџић” Вишеград

С Википедије, слободне енциклопедије
ЈУ Основна школа „Вук Караџић“
ОШ „Вук Караџић” Вишеград
Основана1880.
ЛокацијаУлица Војводе Путника 16, Вишеград, Република Српска
Вишеград
ДржаваБосна и Херцеговина
ДиректорМомир Радојчић

Основна школа „Вук Караџић“, отворена је 1880. године као прва основна четворогодишња школа. Своја прва знања у њој је стекао нобеловац Иво Андрић. Дана 1. септембра 1958. године добија име „Вук Караџић“ и постаје осморазредна школа. Данас основна школа „Вук Караџић“, са седиштем у Вишеграду, обавља делатност основног образовања и васпитања на школском подручју које обухвата територију општине Вишеград и општине Ново Горажде. Школа у свом саставу, поред Матичне школе има Подручну школу Копачи и подручна одељења: Добрун, Прелово, Међеђа, Подкозара. Школске 1998/1999. године, формирано је Одељење за децу са посебним потребама. Поред редовне наставе, ученицима је омогућено стицање нових знања и искустава у ваннаставним активностима кроз рад у секцијама.

Подаци о ученицима и одељењима[уреди | уреди извор]

Школске 2014/2015. године наставу похађа 869 ученика у 45 одјељења. Наставу изводи 59 наставних радника.

Ваннаставне активности ученика[уреди | уреди извор]

Школске 2014/2015. године, на нивоу школе, ученици су активно укључени у 23 секције. За ђаке којима је потребна додатна помоћ у учењу, реализује се допунска настава из седам наставних предмета. Додатна знања ученици стичу на часовима додатне наставе из пет наставних предмета.

Специфичности[уреди | уреди извор]

У традицији школе је његовање ћирилице. 24. маја 2013. године, Основна школа „Вук Караџић“ је проглашена за свеукупног победника на Трећем међународном конкурсу Удружења за заштиту свесловенске писмености и ћириличног писма из Београда. Школа је 2014. године поново добила исто признање. [1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Вебсајт новинске агенције СРНА”. Архивирано из оригинала 09. 02. 2015. г. Приступљено 31. 01. 2015.