ОШ „Димитрије Туцовић” ИО Голово

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Димитрије Туцовић” ИО Голово
Основана1932.
ЛокацијаГолово, бб
Голово, Чајетина
ДржаваСрбија
Веб-сајтЗванична презентација

ОШ „Димитрије Туцовић” ИО Голово, насељеном месту на територији општине Чајетина, основана је 1932. године.

Историја школе[уреди | уреди извор]

Иницијатива за отварање школе у Голову, потекла је од угледних мештана: Чедомира Ђоковића, Василија Чумића, Владимира Петронијевића, Марка Јеремића, Марка Весовића, Ранка Стојанића и Драгутина Буљугића, а драгоцену подршку пружио је срески начелник Чедомир Арсенијевић. Добровољним прилозима мештана и уз помоћ Банске управе, школска зграда је завршена 1932. године. Исте године у школу је уписано 55 ученика у сва четири разреда. Први учитељ био је Јанко Арнаут (оснивач „Соколског друштва” у златиборском крају), који је у школи радио све до Другог светског рата.[1]

Као самостална просветна установа школа је радила до краја педесетих година 20. века. Зарад смањења административног апарата, НОО Чајетина на седници 22. јуна 1955. године, доноси одлуку о укидању самосталне школе у Голову и њеном прерастању у физички издвојено одељење чајетинске школе. Због све мањег броја ученика, школа је затворена 1995. године. На иницијативу мештана Голова и уз велику подршку СО Чајетина, на месту старе школе, подигнута је нова 2009. године. Ова четворогодишња школа ради као издвојено одељење ОШ „Димитрије Туцовић” у Чајетини.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Основна школа “Димитрије Туцовић” ИО Голово”. Памтим Златибор. Архивирано из оригинала 22. 2. 2017. г. Приступљено 22. 2. 2017. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Милисав Р. Ђенић, Сто година школе у Чајетини, Титово Ужице, 1987.
  • Милисав Р. Ђенић, Основна школа у Чајетини 1887-2007, Чајетина, 2007.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]