ОШ „Момчило Настасијевић” Горњи Милановац

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ОШ „Момчило Настасијевић”
Горњи Милановац
Типдржавна
Основана1964.
ЛокацијаИве Лоле Рибара 3
Горњи Милановац
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.osmomcilonastasijevic.edu.rs/

ОШ „Момчило Настасијевић” се налази у Горњем Милановцу, у улици Иве Лоле Рибара 3. Основана је решењем СО Горњи Милановац број 02-6069 од 29. априла 1964. године, деобом постојеће, једине основне школе. Од 1. септембра 1993. године школа обавља своју делатност под називом Основна школа „Момчило Настасијевић”.[1]

Као нова школа, под називом II основна школа почела је ca радом школске 1964/1965. године у новој школској згради која је била изграђена на месту где се налазила стара зграда бивше „Брусничке школе”. Решењем Окружног привредног суда у Крагујевцу од 23. септембра 1969. године, а на основу одлуке Збора радних људи у проширеном саставу нови назив школе је Основна школа „Др Иван Рибар”. Због великог броја одељења, покренута је 1970. године иницијатива да се изгради нова школа у другом делу града. Од 1984. године у састав ове школе улазе две осмогодишње школе у Враћевшници и Шилопају и четвороразредне у Белом Пољу, Горњој Врбави, Доњој Врбави, Горњој Црнући, Мајдану и Сврачковцима. Од школе се одваја Јабланица и Луњевица.

Школске 1985/1986. године завршена је зграда III Основне школе, касније ОШ „Свети Сава”. Овој школи припадају одељења у Шилопају и Љутовници. Одлуком о оснивању, Скупштина општине је 22. новембра 1991. године основала основну школу под називом: Основна школа „Нова IV основна школа”. Из матичне школе издвајају се сва издвојена одељења. Школа „Др Иван Рибар” од 1. јануара 1992. године ради без издвојених одељења.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna škola “Momčilo Nastasijević. Edukacija. Приступљено 6. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]