ОШ „Светозар Марковић“ - Старо Нагоричане

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Светозар Марковић“
ОШ „Светозар Марковић“ - Старо Нагоричане
Типосновна школа
Основана1924
ЛокацијаСтаро Нагоричане
ДржаваСеверна Македонија

Основна школа „Светозар Марковић“ је једина основна школа у селу Старо Нагоричане, једна од три основне школе у општини Старо Нагоричане.

Школа се налази на улазу у село и настава се изводи на македонском и српском језику.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Школа је изграђена 1924 године, а материјал за изградњу школе је обезбедио краљ Александар I Карађорђевић, као и мештани села. Први ученици у новој згради уписани су исте године, када су школу похађала 192 ученика. У периоду од 1931. до 1935. године број ученика се кретао од 200 до 230 ученика.

Школске 1964/1965 године школа добија нову зграду у којој се данас изводи настава и те школске године у школу је уписано 307 ученика. Данас је ово једина школа у Македонији у којој се настава у потпуности изводи на српском језику. Сваке године школа слави школску славу Светог Саву, који је и празник српског народа у Македонији.

Подручне школе[уреди | уреди извор]

У оквиру ОШ „Светозар Марковић“ делују две подручне основне школе од првог до петог разреда, чији ученици касније настављају школовање у селу Старо Нагоричане. Ове школе су у селима Алгуња и Никуљане.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Во цела Македонија само 20 првачиња учат на српски јазик”. Вечер. 20 септември 2014. Архивирано из оригинала 2014-09-21. г. Приступљено 22 мај 2017.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date=, |date= (помоћ)