ОШ „Трајко Стаменковић“ Лесковац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Основна школа Трајко Стаменковић
Тип државна
Локација Лесковац
Држава Република Србија

Основна школа Трајко Стаменковић је образовна установа у Лесковцу.

Историја[уреди]

Школа је почела са радом 1. септембра 1984. године. У састав школе, поред централне у Лесковцу, улази и издвојено одељење у Горњем Стопању. Највећи број ученика школа је имала школске 1991/92. године – 1216. Данас, у школу свакодневно уђе око 900 деце, а особље чини 51 наставник, директор, школски психолог, педагог и библиотекар. Успешан рад и функционисање школе обезбеђује и ваннаставно особље: секретар, рачуновођа, благајник и помоћно особље.

Школски објекат грађен је у две фазе завршно са 1987. године. Отежани услови за рад и неадекватна опрема обележили су њен почетак.

Поред класичног учионичког простора школа поседује и кабинет за информатику, библиотеку са преко 5.000 наслова стручне, ђачке и наставничке литературе, простор за извођење школских приредби, ваннаставних активности, креативних и едукативних радионица, предавања и трибина. Али, фискултурну салу и кабинетску наставу немају још увек. Међутим, жеља за успехом побеђује недостатак елементарних услова за рад и савремене наставне технологије. То потврђују резултати у раду са ученицима и освојене награде.

Запажени резултати постижу се сваке године, првенствено на републичким и такмичењима из српског, енглеског и немачког језика, математике, биологије, физике, као и на општинским и окружним такмичењима из осталих предмета. До сада су три ученика били полазници Истраживачке станице у Петници и два Регионалног центра за таленте у Врању.

Активности[уреди]

Активности које покреће организација Пријатељи деце увек су у школи радо прихваћене и реализоване. Ту су и Дан отворених врата, Дан изазова, Дечја недеља.

Потребе и интересовања ученика полазишта су за планирање и реализацију ваннаставних активности.

У школи раде секције из области природних и друштвених наука, ликовне и музичке културе и физичког васпитања. Оно што је значајно за рад школе од оснивања до данас јесте плодоносна сарадња са друштвеном средином и родитељима ученика. Пуну подршку у раду и постизању резултата школи пружају институције локалне заједнице: културни центар, народно позориште, музеј, градска библиотека.

Сваке године чланови литерарне, рецитаторске, драмске и ликовне секције са члановима хора припремају и реализују разноврсне садржаје којима обележавају значајне датуме везане за живот и рад школе и града. Препознатљивости школе у граду посебно доприносе чланови еколошке секције Зелени својим учешћем у многим активностима на нивоу школе и града. Активни су учесници реформских промена образовног система. Пројекти школско развојно планирање, самовредновање рада школе, описно оцењивање, инклузивно образовање кретали су из школе. Наставници пишу пројекте и учествују на конкурсима за добијање средстава којима унапређују рад, повећавају наставничке компетенције школе и опремљеност школе.

Рационализације и ефикаснија организација наставног процеса уз оптимално коришћење расположивог простора и опреме, ученицима занимљиви и прилагођени наставни садржаји и активности, полазишта су за даља планирања.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • „Народни хероји Југославије“. Београд: Младост. 1975.