ОШ „Филип Вишњић” Београд

С Википедије, слободне енциклопедије

Основна школа "Филип Вишњић"
Поглед на школу са западне стране
Типосновна школа
Основана1909. године
ЛокацијаСалвадора Аљендеа 17
Палилула, Београд
Држава Србија
ДиректорВесна Милић
Веб-сајтЗванични веб-сајт
Главни улаз у школу

Основна школа "Филип Вишњић"[1][2][3] једна је од основних школа на општини Палилули. Налази се у Београду, у насељу Карабурма, у улици Салвадора Аљендеа 17. Школа је прославила 100 година постојања 23. маја 2009..

Име школе[уреди | уреди извор]

Основна школа "Филип Вишњић" носи име по једном од најпознатијих српских гуслара Филипу Вишњићу.

Историјат школе[уреди | уреди извор]

Настанак[уреди | уреди извор]

Школа је подигнута у Јагићевој улици 1909.[4][2] године и тада се звала „Основна школа на Смедеревском ђерму“. Прва зграда имала је четири учионице и двије канцеларије а први директор се звао Никола Милићевић. Касније је школа добила и женски павиљон и два учитељска стана.

Од 1932. године школа се звала по Филипу Вишњићу а од школске 1936/37. школа је подијељена на мушку (Државна мушка народна основна школа „Филип Вишњић“) и женску (Државна женска основна школа „Филип Вишњић“).

Други светски рат[уреди | уреди извор]

Током Другог свјетског рата, школске 1942/43. године, женска школа је добила име „Царица Милица“. У рату школа је страдала у шестоаприлском бомбардовању Београда а окупатори су зграду адаптирали за своје потребе (у школи је била и команда за присилно мобилисање омладине). Ученици су за то вријеме морали да користе оближње школе на Звездари.

Послератни период[уреди | уреди извор]

Након Другог свјетског рата мушка школа је добила назив „Основна школа бр. 16“, а женска „Основна школа бр. 30“. Године 1947. формирала су се мјешовита одјељења спајањем женске школе са мушком, а од 1952. враћен је стари назив школе „Филип Вишњић“. Највећи број првака школа је имала у годинама после рата, од 1946. до 1950. године (по 250 ученика).

Почетком 1970их број ученика почео је да се смањује, па се школа у Јагићевој улици расформирала. У то вријеме на Карабурми је подигнуто ново насеље и за дјецу овог насеља изграђена је нова школа у улици Салвадора Аљендеа бр. 17, која је почела са радом школске 1971/72. године. Велики број просветних радника претходне школе наставио је са радом у новој. Првих година рада школа је имала 38 одјељења а у одјељењима по више од 40 ученика.

Школа данас[уреди | уреди извор]

Спољашњи видео-запис
Ода школи

Настава се одвија у 13 класичних учионица, 4 кабинета, 2 радионице за техничко и информатичко образовање. За потребе физичке културе користи се фискултурна сала која се налази у склопу школе. Наставу похађа око 800 ђака распоређених у 30 одељења и два специјална одељења. Настава се одвија у две смене, стим што прваци наставу похађају само у преподневној смени. За ученике првог и другог разреда омогућен је продужени боравак.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ПОЧЕТНА”. osfilipvisnjic.edu.rs. ОШ Филип Вишњић. Приступљено 6. 3. 2020. 
  2. ^ а б „ОСНОВНА ШКОЛА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ - Београд”. galis.rs. Галис - Портал школа Србије. Приступљено 6. 3. 2020. 
  3. ^ „Osnovna škola “Filip Višnjić. osnovneskole.edukacija.rs. Edukacija. Приступљено 6. 3. 2020. 
  4. ^ „ИСТОРИЈАТ”. osfilipvisnjic.edu.rs. ПШ Филип Вишњић. Архивирано из оригинала 13. 03. 2022. г. Приступљено 6. 3. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]