Обични киви

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Обичан киви)

Обични киви
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Инфракласа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
A. australis
Биномно име
Apteryx australis
Shaw, Nodder, 1813 [2]
Ареал смеђег кивија

Обични или смеђи киви [3] (лат. Apteryx australis) је врста кивија који настањује јужно острво Новог Зеланда. До 2000. године је сматран истом врстом као и киви са северног острва, и још увек је по некима.

Опис[уреди | уреди извор]

Смеђи киви нема жлезде из којих тече уље, а његово перје нема зупце и кукице. Има велике бркове око уста и нема реп, само тртицу. Дуг је 45-55 цм, женка је тешка 2,1-3,9 кг, а мужјак 1,6-2,8 кг. Кљун је дуг и танак, и помало закривљен према дну. Ово је ноћна птица, као и остали кивији. Перје је риђе боје и лагано испругано.

Смеђи кивији комуницирају звуком и њиме бране територије. Такође певају у дуету, са женком која се оглашава са "кее-wее" или "кее-кее" и мужјаком са "курр курр" [4]. Мужјаци су вокалнији и оглашавају се у усправљеној позицији са раширеним ногама и кљуном упереним према горе. Имају дуге кљунове са носницама на врху, што им даје одличан осећај мириса. Ово користе више него вид или слух када траже храну скривену у земљи. Хране се глистама, ларвама, пужевима, пауцима, гусеницама и правокрилцима. Желудац им је слаб. Слепо црево им је дуго и танко и помаже у варењу.

Женке смеђег кивија, као и код других врста кивија, имају два јајника, али само леви јајовод функционише, што допушта јајима из оба јајника да прођу. Моногама је врста и када се мужјак и женка спаре остаће заједно до краја живота и бранити своју територију. Величина територије је између 12 и 106 јутара земље. Гнезда праве у јазбинама или скривене испод густе вегетације. Женка снесе 1-2 јајета, обично само једно, која мужјак инкубира 90 дана. Након неколико дана птић излази из гнезда и сам се храни, али са родитељима може остати око једну годину. Када не инкубирају јаја, одмарају се сами на заклоњеним местима на нивоу тла.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Постоје две подврсте обичног кивија:

- (лат. Apteryx australis australis) која живи на Јужном острву и броји популацију око 7000 јединки и

- (лат. Apteryx australis lawryi) која живи на Стјуарт острву и броји популацију око 20.000 јединки.

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Смеђи киви живи на Јужном острву и острву Стјуарт. На Јужном острву живе у Фјордленду и Вестленду. Станишта су им умерене и суптропске шуме, травњаци и шикаре, што гушће то боље. На острву Стјуарт такође живе на пешчаним динама.

Заштита[уреди | уреди извор]

2000., након што је признат као засебна врста од стране IUCN-а, смеђи киви је смештен међу рањиве врсте. Њих око 27 000 (процена од 1996-е) живи на површини од око 9 800 км². Опосуми и велике ласице једу јаја, а птиће једу мачке и такође ласице. Одрасле убијају пси,мачке, ласице и опосуми. Популација острва Стјуарт је стабилна јер ови грабљивци још нису дошли на то острво, али је могуће да су га 2000. колонизовале велике ласице.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2013). Apteryx australis. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26 новембра 2013.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  2. ^ Brands, S. (2008)
  3. ^ Davies, S. J. J. F. (2003)
  4. ^ „Southern brown kiwi”. Maj 2014.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)