Пређи на садржај

Обломов

С Википедије, слободне енциклопедије
Обломов
Наслов из 1862. године
Настанак
Ориг. насловОблóмов
АуторИван Гончаров
ЗемљаРусија
Језикруски
Садржај
Жанр / врста делароман
Место и време
радње
Санкт Петербург, Руска Империја; XIX век
Издавање
Датум1859

Обломов (рус. Облóмов) је социјално-психолошки роман у 4 дела, руског писца Ивана Гончарова.

Роман је добио име по главном јунаку Иљи Иљичу Обломову, талентованом младом човеку, пуном потенцијала и неискоришћене енергије, коју, закочен нереалним страховима од живота и мањком воље пред постојећим околностима, свесно пушта да полако истекне. Обломов постаје симбол млађих генерација које не знају шта желе од живота, који депресију убрајају у карактерне особине, а не у патолошке облике понашања. Обломов је симбол тзв. "Сувишног човека“. Статика и пасивност главног јунака врхунски су пренесене на папир савршеним умећем приповедача Гончарова.

Настанак романа[уреди | уреди извор]

Иван Гончаров је идеју за роман осмислио 1847, и писао га је 10 година. Прво је издата прва глава романа "Сан Обломова", 1849, као самостално дело, а касније и цео роман. Ова прва глава романа се сматра најважнијом за разумевање личности главног јунака, и целог романа уопште.

Радња[уреди | уреди извор]

Радња романа одвија се у Русији између 1819. и 1856. године, у Санкт Петербургу, великим делом у неуредном кревету младог Обломова, из ког никако не може да устане. Неколико пута покушава да обује кућне папуче, али безвољни покушаји враћају га поново у кревет. Призор са папучама готово симболично говори о апсурдности једног постојања. Обломов схвата да одустајање тражи најмање улагања енергије, па стога начин функционисања и базира на принципу одустајања. Одустаје од пресељења, љубави, даљег образовања, могућности сваког напредовања, на крају биолошки одустаје од живота, јер физичка активност организма бива угрожена парализом, потом и смрћу.

Ликови[уреди | уреди извор]

  • Иља Иљич Обломов - племић
  • Андреј Иванович Штољц - друг Обломова
  • Олга Сергејевна Иљинска - племкиња, заљубљена у Обломова, касније жена Штољца
  • Агафја Матвејевна Пшењицина - власница стана у ком живи Обломов, затим његова жена
  • Захар - слуга Обломова