Бранко Обрадовић (партизан)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Обрадовић Бранко)
бранко обрадовић
Лични подаци
Датум рођења1912.
Место рођењаВарошиште, код Соколац,  Аустроугарска
Датум смрти1945.
Место смртиСоколац, Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Професијарудар
Деловање
Члан КПЈ од1942.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба

Бранко Обрадовић (1912-1945) био је припадник партизанског покрета, командир чете и командант Романијског батаљона. За свог живота одликован два пута за заслуге у борбама.

Биографија[уреди | уреди извор]

Бранко Обрадовић рођен је у околини Сокоца 1912. године у селу Варошиште код Рогатице; рудар; члан КПЈ-а од 1942. године. Погинуо у борбама у марту 1945 код Сокоца.

Дјетињство је провео у свом селу. Једно Вријеме је радио као надничар, а неколико година као рудар у Руднику Кукавице, гдје је остао све до рата. Ту се укључио у рударски синдикат, а пред рат се повезао са неким комунистима који су по задатку долазили у рудник.

У НОВ је ступио августа 1941. године и међу првим њудима постао ативан припадник НОП. Учествовао је у припремама за устанак и у првим партизанским акцијама око Рогатице. Одмах се истакао као веома храбар борац. Због своје борбености и ауторитета у јединици крајем 1941. године постао је командир вода у Месићкој чети. Нио је снажан, одлучан и упоран; добро је обављао дужност командира. Борци су га цијенили и вољели. Послије III непријатењске офанзиве упућен је на теренски рад по селима око Месића. Кад је опет формиран Романијски одред, и Бранко је ступио у њега. Почетком љета 1944. године постао је командир чете у Романијској бригади, а у новембру исте године командант батаљона. За живота је два пута одликован. Скоро у свакој борби у којој је учествовао његов батаљон, Бранко је са митраљезом наступао у првим борбеним редовима.

Приликом напада на једно од посљедњих непријатељских упоришта у Источном дијелу Босне и Херцеговине -Поховац код Сокоца- био је тешко рањен и умро је после неколико сати од посљедица рањавања у селу Смртинићима на Гласинцу.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • "Рогатица",Абулах Јесенковић, Издавачко предузеће "Свјетлост" Сарајево 1966