Ован (сазвежђе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ован
Карта сазвежђа Ован
кликните за већу слику
Латинско име Aries
Генитив Arietis
Скраћеница Ari
Симболизује овна златног руна (из мита о Аргонаутима)
Ректасцензија 3 h
Деклинација +20 °
Површина 441 кв. степени
(Ранг: 39)
Број звезда
сјајнијих од m = 3
2
Најсјајнија звезда Хамал (алфа Овна)
(привидна величина 2,01)
Метеорски ројеви
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +90° и −60°
У најбољем положају за посматрање у 21:00 је у децембру
.
уреди

Ован (лат. Aries) је једно од 88 савремених и 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа. По грчкој митологији сазвежђе Ован представља овна чије је златно руно Јасон заједно са Аргонаутима украо да би повратио свој престо. У Овну се некада налазила и гама тачка (тачка у којој се са Земље види Сунце у тренутку пролећне равнодневнице), по чему је и добила име (од грчког слова које је подсећало на астролошки симбол за Овна — Aries.svg). Међутим, услед прецесије, гама-тачка је пре око 2000 година прешла у сазвежђе Рибе.

Звезде[уреди]

Сазвежђа Ован и Северна мува (Musca Borealis, данас ван употребе).

Алфа, бета и гама представљају главу и рогове Овна. Најсјајнија је алфа (Хамал, „глава Овна“) магнитуде 2,01. Хамал је црвенкасти џин К класе масе око две масе Сунца.

Бета Овна (Шератан, „два знака“) је бела звезда главног низа магнитуде 2,64 на око 60 светлосних година до Сунца. Гама овна има традиционално име Месартим непознатог порекла, а представља тројни систем у коме око две звезде А класе орбитира трећа звезда, К класе.

Објекти дубоког неба[уреди]

У Овну се налазе и четири галаксије са NGC листе објеката: спиралне галаксије NGC 697, NGC 772 и NGC 972 и неправилна галаксија NGC 1156.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]