Огњена земља

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Огњена Земља)


Координате: 54° 6' 6" ЈГ Ш, 68° 36' 9" ЗГД

Огњена земља
Географија
Координате 54°S 70°W / -54, -70
Огњена земља на мапи Јужне Америке


Огњена земља[1] (шп. Isla Grande de Tierra del Fuego) је група острва на крајњем југу Јужне Америке од које је одвојено Магелановим пролазом, укупне површине 73.753 km².

Мапа градова Огњене Земље


Његов западни део припада Чилеу, а источни део Аргентини.

Географија[уреди]

Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.
Сателитски снимак

Састав[уреди]

Огњена земља се састоји од Великог острва, површине 47.992 km², што га чини 29. острвом по величини на свету, и пет нешто мањих острва, те многобројних острваца и стена одвојених многим каналима. Унутрашњост Огњене Земље је брдовита, а клима често веома хладна.

Два највећа града су Ушуаја и Рио Гранде, оба у Аргентини, а највиши врх је Дарвин са 2.488 метара у Чилеу.

Историја[уреди]

Први Европљанин у Огњеној Земљи је био Магелан, 1520. године. Када је прилазио бродом острвима, видео је многе ватре запаљене око острва и мислио да се домороци спремају за напад на њих. Заиста, Индијанци из племена Јамана су били запалили те ватре, али не за напад него да би се загрејали и тако сачували од ниских температура.

1881. године, Огњена земља је подељена између Чилеа и Аргентине. Пре тога, и Чиле и Аргентина су је сматрале у потпуности својом територијом. Тих 1880их година, увођењем оваца и открићем злата, острва су привукла многе досељенике из Европе, Чилеа и Аргентине, што је затрло домородачке народе. Последњи Хауш умро је раних година 20. века, а последњи пунокрвни Она-мушкарац је умро 1995. године. Последња припадница Онаса, Virginia Choinquitel, удата за италијанског досељеника, умрла је у јуну 1999. године од срчаног удара, у педесет и шестој години живота, у Рио Грандеу, чима је историја Онаса, стара 9.000 година на овом острву, у потпуности завршена.

Клима[уреди]

Ушуаја, поглед с мора

Клима Огњене Земље је врло негостољубива. Припада субполарном океанском климату са кратким, хладним летима и дугим, влажним и умереним зимама. Североисток карактеришу снажни ветрови и мало падавина, а на југу и западу је врло ветровито, магловито и влажно у већем делу године и има мало дана без кише, града или снега. На надморској висини од 700 m почиње зона сталног снега. Острво Естадос, 230 km источно од Ушуаје, прими годишње 1.400 mm кише. На западу су кише јаче, са око 3.000 mm годишње. Температура је стабилна током године — у Ушуаји, најјужнијем граду на свету, температура једва да пређе 9 °C лети и у просеку је око 1 или 0 °C зими. Снег зна да пада и лети. Због оваквих хладних и понекад и снеговитих лета, глечери немају проблема са отапањем. Најјужнија острва имају субантарктичку климу, а неке области у унутрашњости имају и поларну климу, што све чини раст дрвећа у тој области немогућим.

Привреда[уреди]

Главне приходе у овом подручју доноси нафта, природни гас, овчарство и екотуризам. На аргентинској страни постоји неколико фабрика за производњу електронике. У Огњеној Земљи се налази и пивара „Cervecería Fueguina“ (шп. „Огњена пивара“) чији је чувени производ пиво „Бигл“ (енг. Beagle), названо по енглеском броду Бигл којим се два пута пловило до Огњене Земље.

Референце[уреди]

  1. Пешикан; Јерковић; Пижурица (2010). Правопис српскога језика. Нови Сад: Матица српска, pp. 177. и 395.

Спољашње везе[уреди]