Одбрамбено обавештајна агенција

С Википедије, слободне енциклопедије
Одбрамбено обавештајна агенција
Преглед
Датум оснивања1. октобар 1961. год.; пре 62 године (1961-10-01)[1]
СедиштеDIA Headquarters, Joint Base Anacostia–Bolling, Washington, D.C.[2]
МотоCommitted to Excellence in Defense of the Nation
Запосленивише од 16500[3]
Годишњи буџетдржавна тајна[3]
Руководиоци
  • Scott D. Berrier, директор
  • Suzanne L. White, заменик директора
Надређено одељењеМинистарство одбране
Веб-сајтwww.dia.mil

Одбрамбено обавештајна агенција (енгл. Defence Intelligence Agency, скраћено DIA или Дија) обавештајна је служба Министарства одбране Сједињених Држава, чији је циљ прикупљање обавештајних података о војним активностима широм света и добијање обавештајне подршке за Оружане снаге САД.

Седиште ДИА-е се налази у војној бази Анакостија-Болинг у Вашингтону ; важни делови су такође стационирани у Пентагону .

ДИА прикупља информације потребне за функционисање Оружаних снага САД из отворених извора (од новина до статистичких извештаја и научних студија) и коришћењем различитих технологија (од радара до надзора интернета), и на крају прикривеним шпијунским радом. Део особља ДИА ради као војни аташе у америчким дипломатским мисијама широм света, где сарађује са одбрамбеним и обавештајним системима других земаља.

ДИА послује у 140 земаља широм света. [4] Поред рада својих око 17.000 запослених, ДИА користи информације прикупљене од стране радара, сателита, прислушкивања, извиђања и других елемената Оружаних снага САД, као и разних других америчких и међународних агенција.

ДИА не покрива цео амерички војни обавештајни систем – на пример, важне обавештајне задатке обавља Команда за обавештавање и безбедност Оружаних снага САД. Обавештајна и безбедносна команда Војске Сједињених Држава ) и Агенција за извиђање, надзор и извештавање Ваздухопловних снага САД. Агенција за обавештајно, надзорно и извиђачко ваздухопловство ), али координира њихове акције и консолидује резултате својих обавештајних активности .

ДИА посвећује велику пажњу информационој технологији, настојећи да обезбеди технолошку и информатичку супериорност потребну за прикупљање и безбедну дистрибуцију информација које се односе на сектор одбране.

Поред седишта ДИА у бази Анакостија-Болинг, обавештајна агенција је основала Национални обавештајни универзитет (НИУ), који постоји од 1962. године. [5]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ DIA Public Web Page, "Overview of the Origins of DIA, 1960's"
  2. ^ „Careers”. www.dia.mil. Архивирано из оригинала 27. 11. 2013. г. Приступљено 20. 9. 2010. 
  3. ^ а б DIA Public Web Page, " Frequently Asked Questions"
  4. ^ "Get Ready: DIA Is Ready for a Changing World (Video)" video na službenom kanalu DIA-e kod servisa Youtube, pristupljeno 6.3.2014.
  5. ^ prezentacija "National Intelligence University (NIU)" na službenim stranicama DIA, pristupljeno 6.3.2014.