Односи Србије и Покрета несврстаних

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Односи Србија-Покрет несврстаних

Србија
Покрет несврстаних
Београдска конференција, септембар 1961.

Односи Србије и Покрета несврстаних су односи Републике Србије и Покрета Несврстаних Земаља.

СФРЈ је од самог оснивања имала водећу улогу у Покрету. Услед распада СФРЈ, чланство СРЈ у ПНЗ је суспендовано 1992. године. Регулисањем чланства СРЈ у УН, на састанку Координационог бироа ПНЗ, 2001. године прихваћен је захтев за добијање статуса посматрача у Покрету, што је верификовано на министарском састанку, у Њујорку новембра 2001. године.

Р. Србија у складу са својим спољно-политичким приоритетима, нема намеру да мења статус у Покрету, али настоји да, у остваривању својих виталних државних и националних интереса, прагматично обезбеди своје присуство и сарадњу у оквиру ПНЗ.

За наступ Србије према ПНЗ од значаја је и чињеница да су неке веома важне МО - колективни чланови ПНЗ (ОИС, АУ и сл.). Статус посматрача такође омогућава Р.Србији праћење глобалних политичких и економских питања из угла ове групе земаља.

У Београду је 5. и 6. септембра 2011.г. одржан комеморативни министарски састанак Покрета несврстаних поводом 50. годишњице одржавања оснивачког састанка Покрета на врху у Београду.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]