Окултација бисексуалности

С Википедије, слободне енциклопедије
2014. године грчки адвокати су претили тужбом режисерима филма Александар (филм) због тога што су приказали Александрову хомосексуалност.

Окултација бисексуалности или бисексуална невидљивост је процeс у коме се добровољно отклања сваки траг бисексуалности. Овај процес се употребљава у литератури, историји, универзитетским радовима, медијма као и у свим инструментима који могу послужити као примерна информација.[1] Ако се примети да је на неком раду извршена окултација онда можемо рећи да се ради о бифобији. Од 1970. организације за заштиту права бисксуалаца се боре против овог процеса.[2]

Предрасуде[уреди | уреди извор]

Како би се уочила окултација потребно је видети како је књига написана. Према писању књиге, ако су две особе различитог пола онда су хетеросексуалци, ако су две жене у питању онда су лезбијке а ако су два мушкарца онда су хомосексуалци. Ни у ком случају није приказано да баш те особе могу бити бисексуалци. У многим земљама бисексуалност је груписана као „фаза” између хетеросексуалности и хомосексуалности.

Борба против окултације бисексуалности[уреди | уреди извор]

У 20. веку долази до удруживања бисексуланих особа у организације које се против ове појаве боре не само у оквиру ЛГБТ+ покрета већ и друштва у целини. Године 2014. Хафингтон пост је образложио да најбољи начин одбране од окултације је већа видљивост бисексуалаца.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Wikiwix's cache”. archive.wikiwix.com (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 27. 08. 2011. г. Приступљено 22. 3. 2020. 
  2. ^ „Wikiwix's cache”. archive.wikiwix.com (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 19. 06. 2021. г. Приступљено 22. 3. 2020. 
  3. ^ Site, Lifestyle (21. 2. 2014). „Ellen Page Came Out as Gay, But Where Are Hollywood's Bisexual Role Models?”. HuffPost (на језику: енглески). Приступљено 22. 3. 2020.