Окућница Ђаковића

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Окућница Ђаковића
Nakučani 017.jpg
Полубрвнара — получатмара у дворишту
Опште информације
МестоНакучани
ОпштинаШабац
Држава Србија
Време настанкасредина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеВаљево
АдресаМилована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Окућница Ђаковића се налази у Накучанима, насељеном месту на територији града Шапца, подигнута је средином 19. века. Евидентирана је као непокретно културно добро, које је стављено под заштиту 2006. године.[1]

Припадајуће зграде[уреди]

Окућница се налази у Стројића мали, на брду званом Царић, у дворишту се налазе две куће за становање, кућа шеперуша, качара, амбар, млекар, вајат, чардак, хлебна пећ, пушница, бунар, пивница са подрумом и наслоном, полубрвнара — получатмара и штала. Најстарији објекат је полубрвнара — получатмара, коју су градили мајстори Осаћани. Кућа шеперуша, изграђена од шепера (чатме), подигнута је крајем 19. века. Ова стара кућа са окућницом, старином је припадала породици Ђаковић (која се помиње у попису из 1863. године) а затим је постала власништво породице Грујић.[2]

Сачуване грађевине имају различите намене, због чега су и различитог облика и величине. Прва фаза реконструкције завршена је половином 2007. године.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

  • Ваљево, Завод за заштиту споменика културе (2006). Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског округа. Ваљево. ISBN 86-904745-2-8. 

Aleksandra Rasevic, Predlog za zastitu i revitalizaciju jednog seoskog domacinstva u Pocerini - selo Nakucani,Godisnjak Narodnog muzeja u Sapcu MUSEUM broj 2, 2001.

Спољашње везе[уреди]

  • ^ „Okućnica Đaković, Nakučani”. ZAPROKUL. Архивирано из оригинала на датум 18. 10. 2016. Приступљено 14. 10. 2016. 
  • ^ „Đakovića okućnica iz vremena turskog”. Novosti. 03. maj 2016. Приступљено 14. 10. 2016.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)