Олга Куликовска-Романова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Олга Куликовска-Романова
Датум рођења(1926-09-20)20. септембар 1926.(93 год.)
Место рођењаВаљево

Олга Куликовска-Романова (рођена Пупинина, Ваљево, 20. септембар 1926) почасни је академик Руске академије уметности (2005), аутор бројних публикација у руској и страној штампи, члан Савеза књижевника Русије. Удовица је Тихона Куликовског-Романова који је био син Олге Александровне и сестрић Николаја II.

Биографија[уреди]

Рођена је 20. септембра 1926. у Краљевини СХС, у породици руских емиграната. Дипломирала је на Девојачком марјанскомм донском институту у Белој Цркви.

Током Другог светског рата је интернирана у Штутгарт, где је радила у фабрици. Касније се преселила у Венецуелу, где је наставила образовање у области медицине, трговине и архитектуре. Након пресељења у Канаду, радила је као преводилац у државним институцијама.

Године 1986. у Торонту је склопила брак с Тихоном Куликовским-Романовим. Године 1991. са супругом је организовала „Програм помоћи Русији“, добротворни фонд назван по руској великој кнегињи Олги Александровној, њеној свекрви. Од тада, овај фонд је организовао бројне хуманитарне акције. Након смрти њеног мужа 1993. године лично руководи активностима Фонда.

Говори седам језика. Поред матерњег руског, говори и српски, француски, италијански, немачки, шпански и енглески језик.

Спољашње везе[уреди]