Олга Петровић Његош

С Википедије, слободне енциклопедије
Олга Петровић Његош
Лични подаци
Датум рођења(1859-03-19)19. март 1859.
Место рођењаЦетиње, Црна Гора
Датум смрти21. септембар 1896.(1896-09-21) (37 год.)
Место смртиВенеција, Италија
ГробЦетиње
Породица
РодитељиДанило Петровић
Даринка Петровић Његош
Принцеза

Олга Петровић Његош (Цетиње, 19. март 1859Венеција, 21. септембар 1896) је била кћи књаза Данила I и Даринке Петровић Његош. Била је њихово једино дете. После атентата и убиста Данила I, Никола I Петровић је Олгу и њену мајку протерао из Црне Горе. Имала је само годину дана када је изгубила оца и када је заувек отишла из Црне Горе.

Биографија[уреди | уреди извор]

Са својом мајком, Даринком, Олга је 1860. године напустила Црну Гору. Нежна принцеза је највећи део живота провела у Венецији, где је и умрла. Принцеза Олга је 18 година после смрти свог оца по закону требало да ступи на власт, а до тада да влада Намесништво или њена мајка. Међутим, протеравши их, Никола I им је забранио долазак у Црну Гору. Принцеза Олга је била принцеза без земље и ниједан краљевски двор је није хтео, док су се кћери краља Николе удавале једна по једна.[1]

Умрла је у 37. години живота, 21. септембра 1896. године у Венецији, не запамтивши своју домовину. Никада се није вратила у домовину, а њени посмтрни остаци су сахрањени на Цетињу поред посмртних остатака њене мајке и њеног оца.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]