Олег Вешти

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Олег од Новгорода)
Олег од Новгорода
1899. Russian konung Oleg by Vasnetsov-2.jpg
Олег поред костију његовог коња (цртеж из 1899).
Датум рођења 9. век
Место рођења Шведска
912.
Датум смрти 912.
Место смрти Кијев
Династија Рјуриковичи
Кнез Кијевске Русије
Период 882—912.
Претходник Рјурик
Наследник Игор Рјурикович

Олег од Новгорода (882- 912) или Олег Вешти (староруски: Олег, старонордијски: Helgi или Helgu) је био варангијски кнез новгородски (од 879) и касније кијевски (од 882) који је владао Русима. Олегу се приписује да је померио престоницу из Новгорода у Кијев и тако поставио темеље за јаку древну кнежевину Кијевску Русију. Претпоставља се да је Олег био Рјурикок брат, оснивачу династије Рјурикович, која је владала руском кенежвином.

Добио је надимак Вешти (Пророк), јер је добро доносио одлуке за будучност. Према летописима владао је од 882. до смрти 912.

Биографија[уреди]

Име Олег је скандинавског извора, потиче из речи Helgi, што на скиндинавском (старонормански језик) значи „Посвећен Богу“.

Постоји више верзија о његовом роду, у летопису Повест минулих лета Олег се помиње као Рјуриков рођак. После Рјурикове смрти 879. руководио је Новгородом, док је Рјуриков Игор син био још малолетан. По веровању Олег је био паган.[тражи се извор]

Поход према Кијеву[уреди]

Олег показује варангијским вођама новог владара Кијева, књаза Игора, након чега их посјеће (Раџивилијева хроника, 16. век.)

882. крене на поход према Смоленску и Љубечу. Од тамо је по Дњепру отпловио до Кијева, где су владали варангијски кнежеви Дир и Аскољд. Олег их је позвао код својих бродова и рекао им да они нису кнежеви, а он је рода кнежевог (Рјуриков род) («вы неста кнѧзѧ ни роду кнѧжѧ, но азъ єсмь роду кнѧжѧ») и при томе најавио будућег кнеза, младог Игора, сина Рјуриковог.

Према Иконовскијем летопису Олег је на превару позвао варангијске вође на брод, где им је рекао: „Ја сам кнез, а ово је Рјуриков књажевић Игор“ («Аз есмь Олег князь, а се есть Рюриков Игорь княжичь»), након чега их је убио. Кијев се је Олегу врло допао па је желео да тај град постане мајка руских градова (матерью городов русских). Тако је направио други центар руске древне кнежевине, Кијевске Русије (први је био Новгород). У наредних 25 година Олег је подјармио околна племена а некима племенима наложио данак уместо Хазарског каганата («Я неприятель им, а с вами у меня никакой вражды. Не давайте хазарам, но платите мне» - Ја сам им непријатељ, а са вама сам у миру, не дајте Хазарима, дајте мени.)

Поход на Византију[уреди]

Главни чланак: Опсада Цариграда (907)
Победоносно прибијање Олеговог штита на капије Цариграда.

907. Олег крене у велики поход на Цариград. Према руској хроници учествовало је 2000 бродова са по 40 војника по броду. Византијски цар Лав VI Мудри је затворио залив ланцем. Олег је презавишао и ланце са тим да је на бродове монтирао неке врсте обруча који су ланце водили испод бродова, и уз помоћ јачег ветра са бродовима стигли су до бедема Цариграда. Наводно су га хтели Грци тровати вином. Уплашени Грци су на крају предложили мир и данак Олегу. У знамење побједе Олег је прибио свој штит на капију цариградске тврђаве. Крајњи резултат је био склољење трговачког договора између Кијевске Русије и Византије, који је пошао на руку обје странама а нарочито је била добродошла слободна трговина Руса по Византији.

О том походу нема записа у Византијским летописима, упркос томе да су остали походи на Византију добро записани. Руска хроника Повест минулих лета је ипак забележила тај поход. Иста хроника описује поход Игора Рјуриковича 944. за који пише да је тада византијски цар послао кнезу Игору поруку „Не долази, узми данак као Олег, даћемо још више." («Не ходи, но возьми дань, какую брал Олег, прибавлю и ещё к той дани»).

911. Олег шаље у Цариград изасланство, које утврђује мир и склапља нови договор из којег је изостала слободна трговина.

912. Олег умире од уједа отровне змије. Замјењује га кнез Игор Рјурикович.[тражи се извор]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Рјурик
Кијевска Русија
(882. — 912.)

Наследник:
Игор Рјурикович