Операција Кондор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Операција Кондор
Део Хладног рата
Operation Condor participants.svg
Чланови операције Зелена: активни чланови (Аргентина, Боливија, Бразил, Чиле, Парагвај, Уругвај). Светлозелено: повремени чланови (Колубија, Перу, Венецуела). Плаво: организатор (САД).
Датум: 1950. 1980.
Локација: Јужна Америка
Резултат: сузбијање левичарског покрета
Сукобљене стране
САД
Боливија
Бразил
Аргентина
Чиле
Парагвај
Еквадор
Перу
Левичарски покрет

Операција Кондор је био шифровани назив за тајну операцију у Јужној Америци под покровитељством Сједињених Америчких Држава.

Организација и циљ операције[уреди]

Операција Кондор је назив за операцију која се одвијала од 50их до 80их година двадестеог века. Њен циљ је био да се уз помоћ САД и десничарских диктатура сузбију левичарски покрети на тлу Америчког континента. Државе које су учествовале у томе су биле Боливија, Бразил, Аргентина, Чиле, Уругвај, Парагвај.

Еквадор и Перу су биле земље које су имале споредне улоге, зато што су се касније прикључиле операцији.

Операцијом као председници, руководили су:

Један од људи у САД који је водио ову операцију био је Хенри Кисинџер.

Улога Хенрија Кисинџера[уреди]

Заједно са ЦИА-јом су 1973. подржали пуч генерала Августа Пиночеа против демократски изабраног председника Салвадора Аљендеа чији социјалистчки правац није одговарао америчким интересима и Латинској Америци.

Због умешаности Кисинџера код тог и сумње за умешаност у Операцији Кондор средином 70-их, Кисинџеру су упућени судски позиви за сведочења (а и оптужбе) из многих земаља, којима се он није одазвао. Године 2001. је бразилска влада повукла позив Кисинџеру за одржавање говора у Сао Паолу, зато што му није могла гарантовати дипломатски имунитет.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]