Пређи на садржај

Операција Плаво

С Википедије, слободне енциклопедије
Операција Плаво

Немачки војници се заклањају иза онеспособљеног совјетског тенка Т-70 и поред полугусеничара Sd.Kfz.250, лето 1942
Време28. јун - 24. новембар 1942.
Место
Вороњеж, од Ростовa према Стаљинграду, Кубањ, Кавказ, јужна Русија
Исход Стратешки немачки неуспех
Сукобљене стране
 Немачка
 Италија
 Румунија
 Мађарска
 НДХ
 Совјетски Савез

Операција Плаво (нем. Fall Blau), касније преименована у операцију Брауншвајг, је било шифровани назив за план Вермахта за стратегијску летњу офанзиву у јужну Русију између 28. јуна и 24. новембра 1942.

Ова операција је била наставак прошлогодишње операција Барбароса са циљем да се Совјетски Савез избаци из рата, и укључовала је напад из два правца на нафтна поља код Бакуа, као и напредовање у правцу Стаљинграда и Волги, да би штитили бок напредовања према Бакуу. За овај део операције, група армија Југ је подељена на групе армија А и Б). Задатак групе армија А је био прелазак Кавказа и освајање нафтних поља код Бакуа, док је група армија Б штитила њене бокове дуж Волге.

У почетку је ова офанзива имала успеха и освојена су велике површине и неколико нафтних поља. Међутим, Црвена армија је поразила Немце у бици за Стаљинград, након операција Уран и Мали Сатурн. Овај пораз је приморао силе Осовине да се повуку са Каквказа. Само су град Новоросијск и део Кубања остали под окупацијом осовинских војника.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]