Операција Плаво

С Википедије, слободне енциклопедије
Операција Плаво
Bundesarchiv Bild 101I-218-0503-19, Russland-Süd, zerstörter russischer Panzer.jpg
Немачки војници се заклањају иза онеспособљеног совјетског тенка Т-70 и поред полугусеничара Sd.Kfz.250, лето 1942
Време:28. јун - 24. новембар 1942.
Место:Вороњеж, од Ростовa према Стаљинграду, Кубањ, Кавказ, јужна Русија
Исход: Стратешки немачки неуспех
Сукобљене стране
 Немачка
 Италија
 Румунија
 Мађарска
 НДХ
 Совјетски Савез

Операција Плаво (нем. Fall Blau), касније преименована у операцију Брауншвајг, је било шифровани назив за план Вермахта за стратегијску летњу офанзиву у јужну Русију између 28. јуна и 24. новембра 1942.

Ова операција је била наставак прошлогодишње операција Барбароса са циљем да се Совјетски Савез избаци из рата, и укључовала је напад из два правца на нафтна поља код Бакуа, као и напредовање у правцу Стаљинграда и Волги, да би штитили бок напредовања према Бакуу. За овај део операције, група армија Југ је подељена на групе армија А и Б). Задатак групе армија А је био прелазак Кавказа и освајање нафтних поља код Бакуа, док је група армија Б штитила њене бокове дуж Волге.

У почетку је ова офанзива имала успеха и освојена су велике површине и неколико нафтних поља. Међутим, Црвена армија је поразила Немце у бици за Стаљинград, након операција Уран и Мали Сатурн. Овај пораз је приморао силе Осовине да се повуку са Каквказа. Само су град Новоросијск и део Кубања остали под окупацијом осовинских војника.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]