Операција Штит Еуфрата

С Википедије, слободне енциклопедије
Операција Штит Еуфрата
Део Грађанског рата у Сирији

Карта стања у покрајини Алеп 24. фебруара 2017.
Време24. август 2016. — 29. март 2017.
Место
УзрокПомоћ Слободној сиријској војсци у борби против терориста Исламске Државе и спречавање спајања коридора Сиријских демократских снага претежно састављеним од Курда
Исход

одлучујућа турска и побуњеничка победа

Територијалне
промене
  • Оружане снаге Турске Републике су заузеле крајње северне делове Сирије до града Ал Баба.
  • Сукобљене стране
    Турска Турска
    Слободна сиријска армија
    Ахрар ел Шам
    Војна подршка:Сједињене Америчке Државе САД
    Русија Русија
    Дипломатска подршка:
     Уједињено Краљевство
    Исламска Држава Курди
    Војна подршка:Сједињене Америчке Државе САД
     Русија
    Сирија Сирија
    Иран Иран
    Политичка подршка:
    Ирак Ирак
     Јерменија
    Команданти и вође
    Турска Реџеп Тајип Ердоган
    Турска Бинали Јилдирим
    Турска Зекаи Акшакали
    Ахмет Отман
    Фехим иса
    Али Шејх Салих
    Ебу Бекр ел Багдади Мухамад Ахмед
    Аднан Абу Амџад
    Јачина
    15.000 7.000 непознато
    Жртве и губици
    600 мртвих 1.500 мртвих 104 мртвих

    Операција Штит Еуфрата (турски: Fırat Kalkanı Harekâtı) била је прекогранична операција турске војске и савезничких група у Сиријском грађанском рату. Операција се водила у подручју између реке Еуфрата на истоку и на подручју побуњеника који су држали територију око града Азаз на западу.

    Позадина[уреди | уреди извор]

    Покрајина Северни Алепо је регион који се сматра од великог стратешког значаја у сиријском грађанском рату, коју су раније углавном држали припадници Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ). За ИСИЛ је ова покрајина једина преостала капија међународне границе. За Сиријске демократске снаге (СДФ) је Схахба област између реке Еуфрат на истоку и курдских планинама на западу је карика која недостаје за повезивање кантонима Федерације северне Сирије - Западни Курдистан. За Турску је то пут до њеног утицаја у Сирији, а такође гледају како ИСИЛ и Народне заштитне јединице (ИПГ), чију главну компоненту чине СДФ, као терористичке група угрожавају безбедност земље[1][2]. Сценарио напада на погранични град Џараблус је био план за почетак офанзиве којој је претходила курдска офанзива на Манбиџ од краја маја до краја августа током којих је СДФ заузео у целини град Манбиџ и његову околину од припадника ИСИЛ-а и потом настављена према северу ка сиријско-турској граници и граду Џараблус. Истовремено, про-турски састављени претежно од припадника Слободне сиријске армије Туркмена побуњеници водили битку за мањи град Ал Раи да се приступи Џараблусу са запада.

    Према чланку објављеном у Индипендент, турски циљеви треба да буду намењени за борбу против ИСИС-а, ударити на политичке и војне моћи Демократске уније партије (ПИД) и да ојача своју позицију на северу Сирије[3]. Турски министар одбране Фикри Исик је рекао да је циљ војне операције "спречавање курдске ПИД странке од уједињења курдских кантона" источно од Џараблуса и да је то главну приоритет[4]. У Анкари турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је "у 4 ујутру 24. августа, операција је почела на северу Сирије против терористичких група које стално прете нашој земљи"[5][6]. Главни циљ операције је да се осигура границе Турске уклањањем ИСИЛ-а и заустављање напредка курдског ИПГ на запад[7][8].

    Пре операције, СДФ снаге, међу којима ИПГ јединице су напредовале на Џараблус након њихове војне победе над ИД у Манбиџу[9]. Оба града Манбиџ и Џараблус су западно од реке Еуфрата, али Турска жели ИПГ снаге да врати источно од реке[10].

    Акција Турске довела је своју војску против силе која подршку има има од САД[11][12]. Исто тако, то је био први пут да Турски борбени авиони пређу ваздушни простор у Сирији од новембра 2015. године, када је турски борбени авион оборио руски ратни авион, а први значајнији упад турских специјалних снага још од кратког рада да премести гроб Сулејман Шаха, 22. фебруара 2015. године[13].

    Про СДФ извори тврде да је Турска имала споразум са ИСИС-ом да га спаси у Џараблусу од СДФ офанзиве[14]. Према наводима листа Хуриет Дејли Њуз у овај навод верују "многи" у Вашингтону и Турској и то може представљати озбиљне проблеме за Анкару[15].

    Припреме[уреди | уреди извор]

    Наводно, Турска је припремила борбене планове за такав рад више од годину дана пре, али су одлагани због сумњи америчких званичника о могућностима сиријских побуњеничких снага које Турска регрутује за борбу са сиријском војском и раскол између Турске и Русија која је тек поправљена почетком августа 2016. године[16].

    Дана 20. августа 2016. године, велики број побуњеника и војни конвој који је садржао више од 50 возила напуњених са тешким и средњим наоружањем из Ал Раи-а су пребачени ка турској граници ка Џараблусу[17].

    Дана 22. августа, као одговор на бомбардовање Газиантепа и две гранате коју је испалио ИСИЛ на град Каркамис непосредно уз Џараблус, турски КоВ испалио је 60 артиљеријских граната у улици позиције у Џараблусу док је истовремено покренуто бомбардовање положаја у Манбиџу да се спречи даљи напредак курда ка северу[18]. Каркамис је убрзо евакуисан и очишћен од његових становника. Турске снаге су наставиле да гранатирају ИСИЛ-ове позиције у Џараблусу после два напада минобацачким гранатама којима је погођен јужни турски град Каркамис.

    Дана 23. августа, Турска је гранатирала поново ИСИЛ-ове територије коју је држао у северној Сирији. ИСИЛ је одговорио ракетним нападима у Турској[19].

    Подршку турској војсци су пружили побуњеници под брендом Слободна сиријска армија (ФСА) који су учествовали у нападу који се састоји углавном од сиријских туркмена, конкретно гране сиријские Туркменистанске бригаде[20][21]. Током офанзиве, као знак класификације, ФСА трупа туркменског порекла употребила је светлоплаве униформе и заставе, боје које се често користе као симбол турског наслеђа; У међувремену, војници арапског порекла углавном користе црвене[20][22][23].

    Курдски СДФ оптужио је турске војне обавештајне службе за убиство Абдел Сатар Ал Џадера, вођу војног савета Џараблуса, компоненту СДФ, непосредно пре операције.

    Офанзива[уреди | уреди извор]

    Заузимање Џараблуса (24. август)[уреди | уреди извор]

    Рано ујутро 24. августа, турске снаге су покренуле интензивну артиљеријску ватру на ИСИЛ-ове позиције у Џараблусу док су турски војни авиони и хеликоптери бомбардовали 11 циљева из ваздуха[24][25]. Касније тог дана, турски главни борбени тенкови затим самоходне хаубице, војни камиони и вишецевни ракетни бацачи су подржали сиријске побуњенике[25], и турске специјалне снаге да пређу границу са сиријом и придруже се стотинама бораца Слободне сиријске армије у копненим нападима на град. Коалиција око САД је авионима помогла турске снаге. Ово је била њихова прва координирана офанзива у Сирију[26]. Званичници ФСА су изјавили да је напредак спор због постављених мина од стране ИСИЛ-ивих бораца у тој области.

    Неколико сати након почетка офанзиве, турски специјалци и Шам Легија заузели су прво село, Тал Катлијах, након што су се ИСИЛ-ови борци повукли из њега да појачају одбрану Џараблуса[27]. Нешто касније, Турске оружане снаге и припадници ФСА заузели су још четири села[28], укључујући Тел Шаир, Алванијах и два друга села[29]. Неколико сати касније, турски и побуњеници су пријавили да су заузели у погранични град Џараблус, а да је ИСИЛ пружио слаб отпор[30][31][32]. SOHR (Сиријска опсерваторија за људска права) такође је потврдила да је заузет град скоро у потпуности[32]. Портпарол ФСА је навео да се велики број ИСИЛ-ових бораца повукао у Ал Баб испред офанзиве[33].

    Даљи напредак турских снага против против ИСИЛ-а и сукоб са СДФ (24–25. август)[уреди | уреди извор]

    Касније је 24. августа, приликом посете Анкари, потпредседник САД Џозеф Бајден је изразио да ће САД да подрже став Турске против сиријских Курда и рекао да су "елементи који су били део сиријских демократских снага, ИПГ који су учествовали у офанзиви на град Манбиџ, да се морају вратити преко реке Еуфрат[25][34]. Међутим, снаге ИПГ одбили су да се повуку из Манбиџа, док су групе СДФ изјавиле де неодустају од Џараблуса, а војни савет је изјавио да неће одустати од свог родног града и оптужили су Турску да подржава побуњеничке групе које се "не разликују од ИСИС-а". Турске снаге подржавају ФСА јединице, међу којима је и Шам Легија и Нур ал-Дин ал-Зенки покрет који су насилно покушали да уђу у село Амаринах које је под контролом СДФ-а јужно од Џараблуса у ком су наишли на отпор. Док СДФ тврди да је одбила напад, побуњеници ју јавили да су заузели село. Увеликим борбама између турских оружаних снага и про-турских побуњеника са једне стране и припадника курдске СДФ, пола села су заузеле про-турске снаге[35][36][37][38].

    Ујутру 25. августа, више од 20 турских тенкова прешли су сиријску границу[39]. Министар спољних послова САД је касније обавестио свог турског колегу да је ИПГ почео повлачење источно од реке Еуфрат[40]. Портпарол операције "Штит Еуфрата" објавио је да ће се снаге СДФ повући преко реке Еуфрат како би се припремили за офанзиву на Раку[41]. ИПГ је касније одвојено објавио да су се повукли источно од Еуфрата и предао све војне команде, заједно са свим позицијама је предат војном савета у Манбиџу[42]. Упркос томе, Турска тврди да се неки припадници ИПГ јединица нису повукли, изазивајући турску војску да их гранатира артиљеријом и према изворима Хуријет Дејли Њуза, покренути су ваздушни удари против ИПГ група[43][44]. Током дана је настављен сукоб између Турске и СДФ-а, чланови војног савета СДФ-а у Џараблусу (склоњени у Манбиџ), још једном су изјавили да "неће дозволити неки плаћеницима да преузму њихов град. Они су изјавили да ће ослободити Џараблус, а неки тврде да су про-турски побуњеници бивши ИСИЛ-ови борци.

    У међувремену, офанзива против ИСИЛ-а је настављена даљим нападима на села јужно од Џараблуса[45]. Про-СДФ извори тврде да су избили међусобни сукоби између ФСА група у Џараблусу[46]. Турски министар одбране Фикри Исик навео је касније у току дана да су турске снаге очистиле Џараблус од свих преосталих ИСИЛ-ових милитаната[47]. Након ослобађања Џараблуса, побуњени команданти прогласили су наредне циљеве за даљу офанзиву; а Левант фронт је најавио да ће побуњеници поред кренути на Ал Баб, Ал Моутасем бригада и султан Мурат дивизија је навео да ће турске снаге подржати снаге за напредак према западу у циљу сламања ИСИЛ-а и почетак опсаде Маре у циљу обезбеђивања територије дуж турско-сиријске границе[48].

    Курдско повлачење; Турско-побуњенички наптредак према положајма СДФ јужно од реке Сајур (26–29. август)[уреди | уреди извор]

    Дана 26. августа, Ал-Масдар Новости издале су саопштење да су се сви припадници ИПГ снага повукли источно од Еуфрата, као резултат наставка турског притиска, остављајући целу територију око Манбиџа под контролом њихових савезника унутар СДФ-а. Иако су побуњенички портали касније објавили фотографије ИПГ личних карата и оружја наводно обрађених у Амарну (у месту 10 km јужно од Џараблуса), сугеришући да су понеки ИПГ борци остали око Манбиџа, ако не и сви. Следећег дана Турски авиони бомбардовали су усклађене позиције СДФ-а у селу Амарну.

    У међувремену, Слободна сиријска армија је очистила Џараблус од мина и експлозива постављених од ИСИЛ-ових милитаната пре њиховог повлачења из града[49]. Турски Црвени полумесец почео је са дистрибуцијом хране након што је од мина и других експлозивних направа очишћено од границе између Каркамиса у Турској и Џараблуса у Сирији. Хуманитарни покрет, поделио је разне намирнице у граду Џараблусу за око 5.000 људи[50]. Користећи предности сукоба између СДФ и ФСА, ИСИЛ је покренуо велику контраофанзиву и заузели место Ал Раи према извештајима Сиријске Опсерваторије за људска права (СОХР)[51][52].

    Дана 28. августа, према изворима Сиријске Опсерваторије за људска права и Aleppo24[53], најмање 20 цивила је убијено, а 50 рањено у турским артиљеријским и ваздушним нападима на село Џеб Ел Куса, а у нападима у близини града Ал Амарнех и села Саресат 28 је убијено и 25 рањено у турским ваздушним нападима. Исто тако, најмање четири СДФ бораца је погинуло, а 15 повређено у турском бомбардовању две области[54][55][56]. СОХР је пријавио да је најмање 70 људи убијено током викенда (27—28. август), од којих су већина били цивили, у турским операцијама. Турски званичници нису коментарисали на пријављене цивилне жртве, осим да су команданти предузели све неопходне мере да заштите цивиле. С друге стране, Турска тврди да је убијено 25 ПКК и ИПГ екстремиста у току бомбардовања. Турске оружане снаге су започеле велики напад на позиције СДФ-а у околини Амарна и оближњи Аин Ал Баида. Такође су потврдили да су заузета села Куса, Балабан, Дабиша, Џеб Ел Куса, Сураисат, Ум Роутха, Магхаиер и Киратах напредком јужније у пратњи побуњеничких група, мада то није званично потврђено[57][58] The ANF News Agency published a video of two Turkish army tanks destroyed by SDF anti-tank missiles.[59]. АНФ новинска агенција објавила је видео снимак два уништена турска тенка анти-тенковским пројектилима СДФ-а[60]. У међувремену, турски подржава Шам Легион борци објављен снимак на их мучили затворенике СДФ[60].

    Неке од сиријских избеглица, углавном сиријски Туркмени и Арапи, који су живели на подручју које су турско-побуњеничке снаге заузеле, вратиле су се у области Џараблуса. Ердоган је изјавио да ће пружити неопходну помоћ и другим избеглицама које су изразиле жељу да се врате у своје домове[61]. Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу оптужио је ИПГ за етничко чишћење у подручјима која су заузели[62].

    Дана 29. августа, Марек Марек, шеф Западног Курдистана, изјавио је да су локалне снаге у Џараблусу и Манбиџу добиле појачања[63]. Изасланик Сједињених Држава у коалицији против ИСИЛ-а изразио је дубоку забринутост због сукоба између СДФ-а и турских снага. Портпарол Пентагона је позвао јединице ИПГ да се повуку источно од реке Еуфрат. Он је такође упозорио да би такви сукоби омогућили ИСИЛ-у да нађу уточиште и наставе планиране нападе[64]. У току дана, турске снаге и ФСА, прво су заузеле све преостале позиције СДФ-а северно од реке Сајур, а затим наставиле да нападају још три села[65], чиме се број села заузетих села од стране побуњеника и турских оружаних снага повећао на 21[66].

    Побуњеничо-Курдски покушај прекида ватре; наставак побуњеничких борби против ИСИЛ-а (30. август — 2. септембар)[уреди | уреди извор]

    Дана 30. августа, Џон Томас, портпарол Централне команде САД је изјавио да Турска и СДФ су се сложили да се заустави међусобни сукоб и изразили спремност да отворе комуникацију са Сједињеним Америчким Државама, као и једни са другима[67]. Војни савет у Џараблусу тврди да је постигнут договор о привременом прекиду ватре са Турском након посредовања од стране САД Анти-Исил коалиције. Такође је потврђено да прекид ватре ступи на снагу око поноћи 29-30. августа[68]. Истог дана, министарство иностраних послова Турске је упутило поруку САД у вези турске војне операције у Сирији да ће та земља наставити са радом док се не постигне циљ елиминације "терористичке претње у региону"[69]. Турски војни извори[70] и командант једне сиријске опозиционе групе демантовали су прекид ватре да је ступило на снагу[71]. САД су поздравиле претпостављену паузу у борби СДФ-а и турских снага[72]. Касније у току дана, Турске оружане снаге су изјавиле да је турски тенк поред реке Сајур погођен ракетом. Међутим, није било јасно ко је извршио напад. Турска војска је спровела ваздушни удар од 45 минута након што је ракетом погођен тенк и потврдиле да су уништиле групу "терориста" западно од Џараблуса. Такође су од турске војске стигле потврде да су извршени ваздушни напади против ИСИЛ-ових циљеае у месту Кулијах у северној Сирији[67][73][74]. СОХР је потврдио да је дошло до застоја у борби између две групе око Џараблуса и Сајур реке[75]. Генерал Џозеф Вотел у међувремену је изјавио да су се курдски борци повукли источно од Еуфрата.

    Такође, 30. августа, СДФ снаге са коалиционом подршком предвођеном САД започеле су офанзиву на западни Ал Баб против ИСИЛ-а на југозападу региона.

    Дана 31. августа, у Турској званичници су одбацили објављивање примирја коју су САД непосредно дан пре предложили, рекавши да Турска неће прихватити никакав компромис или прекид ватре између Турске и организација које Турска доживљава као терористичке елементе[76][77]. Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је да ће се "операције наставити док сви терористички елементи не буду неутралисани, док све претње наших граница, наше земље и наших грађана у потпуности неотклонимо". У међувремену, ИСИЛ је започео велики контранапад у југозападном селу у околини Џараблуса извршивши самоубилачки напад. Милитанти су заузели четири села (Килијех, арапско село Хасана Сагхир Ал-Мухсинли, и Ал-Булдук)од снага СДФ и про-турских побуњеника. Два турска тенка су наводно уништена у сукобима[78].

    Дана 1. септембра 2016, експерти за експлозивне направе турских оружаних снага почеле су акцију уклањања мина из области око Џараблуса коришћењем контролисане експлозије. Операција деминирања на сиријској страни границе био је видљив из турског пограничног града Каркамис. Фотограф АФП био је близу места дешавања и чуо најмање десетак експлозија[79] .

    Дана 2. септембра СДФ-ови добровољци који се састоје од (углавном британских и ирских држављана) међународних волонтера за Западни Курдистан, изјавили су да напуштају Раку и упутили се у Манбиџ са намером да га бране од могућег напада од стране турских снага и про-турских побуњеника[80]. Дан пре, портпарол турског премијера, рекао је да ће турска влада третирати такве волонтере као терористе, а Јасин Актаи, портпарол владајуће турске Партије правде и развоја (АКП), изјавио је да на Блиски исток долазе Европљани и Американци који се прикључују у ИПГ и они се могу сматрати само "крсташи" или обавештајни агенти[81][82][83]. Мејсер Гифорд истакнути британски волонтер у ИПГ и лидер његове медицинске јединице изјавили да су се "само у главама десног крила и националистичких политичара у Турској волонтери могли икада бити називани терористима". Он је рекао да, иако није имао намеру да се бори против Турске, он ће то учинити ако Турска буде напала ИПГ[84].

    Касније је 2. септембра 2016. године, изјава објављена од стране турске војске, била је да је укупно 271 циљева погођено 1195 пута од стране турских оружаних снага на циљеве ИСИЛ-а. Након тога, турска војска је објавила информацију да је заузела сиријско село Кундарах од ИСИЛ-а[85]. Турска војска је такође изјавила да је турско ваздухопловство у ваздушним нападима уништило три зграде које користи ИСИЛ у арапским местима Еза и Кундарах[86].

    Такође, 2. септембра, вођа групе СДФ ослободилачке бригаде, Абдул Карим Обеид, пребегао је са 20 до 50 од његових људи у логор побуњеника које Турска подржава, наводећи противљење наводном ИПГ доминације у СДФ, док су извори СДФ-а изјавили: "да је он био незадовољан са цивилном управом Федерације северне Сирије - Западни Курдистан.

    Турско-побуњеничка офанзива на Ал-Раи фронт ппротив ИСИЛ-а (3. септембар — 19. септембар)[уреди | уреди извор]

    Дана 3. септембра, Турска додатно распоређеује тенкове у сиријском граду Ал Раи да помогне про-турске побуњенике који се налазе источно од града према селима заузетим од стране побуњеника западно од Џараблуса. Упад је изведен из покрајине Адана које су често нападане ракетним нападима од ИСИЛ-а[87]. Шам Легија и Хамза одсек такође саопштили су да су заузели четири села (Фулава, Лилава, Кино и Најма). Сједињене Државе су изјавиле да су погодиле ИСИЛ-ове циљеве у близини турско-сиријске границе преко ново распоређених ХИМАРС система[88][89]. Турске оружане снаге у међувремену су известиле да су побуњеници заузели два села и аеродром близу града Ал Раи[90][91]. Званичник турске војске Фастаким Кама Умирт је такође изјавио да су побуњеници заузели осам села на истоку и југу града[92]. СОХР је потврдио да су про-турски побуњеници заузели три села у близини реке Сајур са напретком према два друга села. СОХР је такође потврдио да су побуњеници заузели једно село у близини Ал Раи[93].

    Дана 4. септембра, турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је за агенцију Анадолија да су турци подржавају побуњенике и да су заузели од ИСИЛ-а села дуж границе са Турском, одсецањем кључне линије снабдевања користећи од стране групе да доведу у помоћ стране борце, оружје и муницију[94][95]. СОХР је потврдио да ИСИЛ више не контролише територију дуж турско-сиријске границе после и да су про-турски побуњеници заузели последња преостала села под контролом групе[96].

    Дана 5. септембра, још девет села у северној Сирији је очишћено од ИСИЛ-а од стране про-турских побуњеника у склопу операције Штит Еуфрата према турским оружаним снагама[97]. Дана 6. септембра, турска војска је известила да су два турска војника убијена у ракетном нападу на два резервоара од стране ИСИЛ-а током сукоба у близини села Ал Вакф, док је пет војника рањено. Поред тога, два про-турска побуњеника су убијена, а још два су рањена[98]. Један од турских војника који је критично рањен у нападу, касније је подлегао повредама у болници[99]. Село Садви је заузето од стране побуњеника исти дан[100].

    Дана 7. септембра, око 300 Сиријаца почели су да се враћају у Џарабулус у Сирији, након што су турске оружане снаге и побуњеници повратили регион од ИСИЛ-а, што је први формални повратак цивила од када је Турска покренула операцију Штит Еуфрата[101]. У међувремену, заменик премијера Турске Нуретин Цаникли наводи да сиријски курдски борци још увек се нису у потпуности повукли источно од реке Еуфрат[102]. Такође, према извештајима ИСИЛ-а, евакуисали су своје седиште из Џараблуса у град Ал Баб у покрајини Алепо[103].

    Дана 8. септембра, званичници ИСИЛ-а су најавили да евакуишу своје седиште у Ал Баб и да ће из тог града координисати даље борбе против снага СДФ, оружаних снага Турске и Сиријске слободне армије[104]. Истог дана, турски борбени авиони погодили су четири циља ИСИЛ-а на северу Сирије у склопу Операције Штит Ефрата, објављено је у саопштењу из турског генералштаба[105]. Такође, истог дана Турски министар иностраних послова поновио је позив за оснивање зоне забране летова изнад северне Сирије да се повећа безбедност и омогући да се више избеглица врати кући уз омогућавање више локалних војника да буду обучени у борби против ИСИЛ-ових бораца[106]. Међутим, Сједињене Државе су одбациле идеју о "зони забрањеног лета" у Сирији[107].

    Дана 9. септембра, турска војска је издала саопштење да су три турска војника погинула у сукобима са припадницима ИСИЛ-а близу региону Тел Ел Хава док је један војник повређен. Турска војска је такође гранатирала 15 ИСИЛ-ових позиција у Кафр Ган региону после испаљених ракета из региона које су пале у близини Килис покрајине. Војска је такође навела да је извршила операцију из ваздуха у Тал Али, Тел Ал Хава и јужни Вукуф региону у ком је уништла 4 зграде које су се користиле као седиште од стране милитаната. ИСИЛ-ов борац је такође навео да су убијени у операцији из ваздуха коју је спровела Анти-ИСИЛ коалиције предвођена САД[108]. Дана 10. септембра, турска војска је навела да ваздушни удари које је спровела је био циљ 3 зграде у граду Тел Ел Хава убивши 20 ИСИЛ-ових бораца[109]. Дана 13. септембра, званичници турске војске изјавили су да коалиција под водством САД изводи ваздушне нападе усмерене на четири минобацачка и два одбрамбена положаја ИСИЛ-а између северних сиријских градова Ал Раи и Азаз. Напад је резултирао смрћу 6 милитаната[110].

    Од 14. септембра, укупно 1.900 сиријских избеглица се вратило у подручје очишћено од стране про-турских снага, углавном из градоваЏараблус и Ал Раи[111].

    Дана 15. септембра, Турске оружане снаге су изјавиле да је до сада уништено 26 мина и 671 импровизована експлозивна направа које су поставили припадници ИСИЛ-а на северу Сирије[112].

    Дана 16. септембра, дошло је до инцидента у граду Ал Раи сукобом припадника Ахрар Ал Шариа и бригаде састављене од америчких командоса у знак протеста против мешања америчких снага у северном Алепу[113]. До сукоба је дошло након оптужби од стране припадника Ахрар Ал Шариа да су припадници САД дошле у Сирију у крсташки поход[114]. Десетине америчких војиника наставили су да сарађују са турским војницима у знак подршке операцији[115]. У међувремену, турска војска је навела да је 5 бораца ФСА убијен док 6 је повређено у нападима ИСИЛ-а у Татимус региону. Такође је истакнуто да је 5 бораца ИСИЛ убијено у ваздушним нападима које је спровела Анти-ИСИЛ коалиција у Кунаитирах, Татимус, Цака и Барагидах регионима[116].

    Дана 17. септембра, планинска Хавкс бригада саопштила је да је повукла из Џараблуса и Ал Раи фронта своје борце и опрему и најавила да ће је пренети на фронтове у Алепу, Хами, и Латакији[117]. У међувремену, званичници турске војске изјавили су да су 67 ИСИЛ-ових позиција гађане хаубицама, пројектилима и ракетама између градова Ал Раи и Азаз истог дана. Такође је истакнуто да је 5 бораца ИСИЛ-а убијено током дана[118].

    ИСИЛ је покренуо напад на Тал Хаџар врх брда у близини града Ал Раи 19. септембра и покренуо контра-напад[119].

    Трећа фаза операције: Офанзива на Дабик (20. септембар — 17. октобар)[уреди | уреди извор]

    Дана 16. септембра, америчке специјалне снаге су ушле у северни Алепо као део нове мисије САД познат као "Операција Племенито копље." Према Пентагону, они ће обезбедити обуку, савете и помоћ сиријским побуњеницима[120].

    Види још[уреди | уреди извор]

    Референце[уреди | уреди извор]

    1. ^ „Erdoğan says Syria operation aimed at IS jihadists, Kurdish PYD”. 24. 08. 2016. Архивирано из оригинала 25. 08. 2016. г. Приступљено 05. 02. 2017. 
    2. ^ „Turkish army-backed rebels advance inside Syria on ISIL – MIDEAST”. 
    3. ^ „Turkey could be overplaying its hand with Syria ground offensive as civil war reaches crucial point”. independent. 
    4. ^ „Turkey deploys more tanks in Syria, warns Kurdish YPG”. aljazeera. 
    5. ^ Политика Online - Турска војска ушла у Сирију
    6. ^ „Turkey sends tanks into Syria in operation aimed at Isis and Kurds”. 
    7. ^ „Turkish tanks enter Syria to open new front against Islamic State”. 
    8. ^ „Turkish forces open second front against DAESH in Syria”. 
    9. ^ „Turkey's Syria offensive aimed at Kurdish YPG”. 24. 08. 2016. Приступљено 24. 08. 2016. 
    10. ^ Turska poslala još tenkova u Siriju, povlaèe se Kurdi - B92.net
    11. ^ „Turkish tanks, special forces launch first major push into Syria to battle IS”. Reuters. 24. 08. 2016. 
    12. ^ „Turkish army thrusts deeper into Syria, monitor says 35 villagers killed”. Reuters. 29. 08. 2016. 
    13. ^ „TURSKA UPALA U SIRIJU da odbrani grob Sulejmana Šaha - Informer[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 06. 02. 2017. г. Приступљено 05. 02. 2017.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
    14. ^ Phillips, David L. (29. 08. 2016). „Erdoğan’s Waterloo: Turkey Invades And Occupies Syria”. The Huffington Post. Приступљено 9. 09. 2016. 
    15. ^ Idiz, Semih (8. 09. 2016). „ISIL is a transient phenomenon, the Kurds are not”. Hürriyet Daily News. Приступљено 9. 09. 2016. 
    16. ^ „Putin mends broken relations with Turkey′s Erdoğan”. BBC. 9. 08. 2016. Приступљено 4. 09. 2016. 
    17. ^ „Opposition groups are preparing to break into Jarabulus, northern Aleppo, from Turkey”. ARA News. 20. 08. 2016. Архивирано из оригинала 01. 09. 2016. г. Приступљено 06. 02. 2017. 
    18. ^ „Turkey Strikes Islamic State And Kurds In Syria”. Sky News. 23. 08. 2016. 
    19. ^ „Turkey Shells Islamic State in Syria”. wsj. 23. 08. 2016. 
    20. ^ а б „Fırat Kalkanı Operasyonu’nda Cerablus’tan ilk kareler”. Habertürk. 24. 08. 2016. Приступљено 25. 08. 2016. 
    21. ^ „Cerablus Harekatı'nda TSK'ya ÖSO ve Türkmenler Destek Veriyor”. T24. 24. 08. 2016. Приступљено 25. 08. 2016. 
    22. ^ „İşte Kırmızı ve Mavi Bantların Sırrı”. Hürriyet. 24. 08. 2016. Приступљено 25. 08. 2016. 
    23. ^ „Cerablus Operasyonu'nda 'renk' ayrıntısı”. Sözcü. 24. 08. 2016. Приступљено 25. 08. 2016. 
    24. ^ „Turkish jets bomb Daesh targets in Jarabulus”. Trend News Agency. 24. 08. 2016. Архивирано из оригинала 01. 11. 2016. г. Приступљено 06. 02. 2017. 
    25. ^ а б в „Turkey sends tanks into northern Syria”. bbc. 24. 08. 2016. 
    26. ^ ERDOGANOV POHOD NA SIRIJU Ovako su dočekani turski tenkovi (VIDEO)
    27. ^ „Turkish military, US-led coalition launch operation to sweep Islamic State from Syrian town”. ABC News. 24. 08. 2016. Приступљено 24. 08. 2016. 
    28. ^ „Operation Euphrates Shield: Timeline”. Yeni Şafak. 25. 08. 2016. Архивирано из оригинала 25. 08. 2016. г. Приступљено 25. 08. 2016. 
    29. ^ „Turkey-backed opposition forces enter Daesh's stronghold”. Yeni Şafak. 24. 08. 2016. Архивирано из оригинала 25. 08. 2016. г. Приступљено 25. 08. 2016. 
    30. ^ „Turkish and US-backed Syrian rebels have captured a key ISIS border crossing”. Business Insider. 24. 08. 2016. Архивирано из оригинала 26. 08. 2016. г. Приступљено 06. 02. 2017. 
    31. ^ „Turkey sends tanks into Syria to battle ISIS”. CNN. 24. 08. 2016. 
    32. ^ а б „IS conflict: Turkey-backed Syrian rebels 'take Jarablus'. BBC. 24. 08. 2016. 
    33. ^ „Syria: Turkish-backed rebels 'seize' Jarablus from ISIL”. Al Jazeera. 25. 08. 2016. 
    34. ^ „Remarks by Vice President Joe Biden and Turkish Prime Minister Binali Yildirim at a Press Availability”. 25. 08. 2016. Приступљено 4. 09. 2016. 
    35. ^ Charkatli, Izat (24. 08. 2016). „Turkish-backed rebels fight US-backed rebels in Aleppo”. al-Masdar News. Архивирано из оригинала 25. 08. 2016. г. Приступљено 24. 08. 2016. 
    36. ^ „Clashes break out between Turkish-backed rebels and Syrian Democratic Forces”. ARA News. 25. 08. 2016. Архивирано из оригинала 26. 08. 2016. г. Приступљено 25. 08. 2016. 
    37. ^ „The countryside of Jarablos witnesses the first clash between the fighters of the faction that controlled Jarablos city against Syria Democratic Forces”. SOHR. 24. 08. 2016. 
    38. ^ Szakola, Albin (25. 08. 2016). „Turkey, US-backed forces clash in north Syria”. NOW. Архивирано из оригинала 20. 12. 2016. г. Приступљено 07. 02. 2017. 
    39. ^ Dearden, Lizzie (25. 08. 2016). „Syria war: More than 20 Turkish tanks cross border as Jarablus in second day of offensive against Isis and Kurds”. The Independent. Приступљено 25. 08. 2016. 
    40. ^ Kart, Emine (25. 08. 2016). „Kerry to Çavuşoğlu: PYD/YPG withdrawing to east of Euphrates”. Hürriyet Daily News. Приступљено 25. 08. 2016. 
    41. ^ „U.S.-led alliance says Syrian force withdraws to prepare for Raqqa campaign”. Reuters. 25. 08. 2016. Приступљено 25. 08. 2016. 
    42. ^ „Syrian Kurdish YPG says it returned to base after Manbij's capture”. Reuters. 25. 08. 2016. Приступљено 25. 08. 2016. 
    43. ^ „Turkey fires on U.S.-backed Kurdish militia in Syria offensive”. Reuters. 25. 08. 2016. 
    44. ^ „Turkey shells Kurdish fighters in Syria after warning”. al-Masdar News. 26. 08. 2016. Архивирано из оригинала 20. 12. 2016. г. Приступљено 07. 02. 2017. 
    45. ^ „SDF and rebels advance over IS in Menbej and Jarablis”. SOHR. 25. 08. 2016. Приступљено 25. 08. 2016. 
    46. ^ „Clashes between mercenaries in Jarablos city”. Hawar News Agency. 25. 08. 2016. Архивирано из оригинала 09. 01. 2017. г. Приступљено 07. 02. 2017. 
    47. ^ „Turkish-backed FSA 'cleansing' Syrian town of Daesh: Turkish minister”. Yeni Şafak. 25. 08. 2016. Архивирано из оригинала 25. 08. 2016. г. Приступљено 25. 08. 2016. 
    48. ^ „Turkey risks all-out war with Kurds in Syria after air strike kills 35”. The Telegraph. 28. 08. 2016. 
    49. ^ „Free Syrian Army fighters clearing mines in Jarablus”. 27. 08. 2016. 
    50. ^ „Türk Kızılayı Cerablus'ta yardım dağıttı”. 27. 08. 2016. Архивирано из оригинала 20. 12. 2016. г. Приступљено 09. 02. 2017. 
    51. ^ Keating, Fiona (27. 08. 2016). „Isis recaptures Syrian border town al-Rai after defeat in Jarablus by Turkish-backed rebels”. IBTimes. Приступљено 28. 08. 2016. 
    52. ^ Chakratli, Izat (26. 08. 2016). „ISIS recaptures Al-Rai following massive attack”. Al Masdar News. Архивирано из оригинала 27. 08. 2016. г. Приступљено 28. 08. 2016. 
    53. ^ „Fighting Escalates on Turkey-Syria Border, Endangering U.S. Forces”. wsj. 28. 08. 2016. 
    54. ^ Antonopoulos, Paul (24. 08. 2016). „Reports: Further civilians killed near Jarabulus by Turkey”. al-Masdar News. Архивирано из оригинала 29. 08. 2016. г. Приступљено 09. 02. 2017. 
    55. ^ „Turkish bombardment kills 20 civilians in Syria”. AFP. 28. 08. 2016. 
    56. ^ „40 dead as Turkish shelling, raids hit Syrian civilians”. 28. 08. 2016. Архивирано из оригинала 28. 08. 2016. г. Приступљено 4. 09. 2016. 
    57. ^ Antonopoulos, Paul (28. 08. 2016). „Free Syrian Army capture host of villages from SDF near Jarabulus”. al-Masdar News. Архивирано из оригинала 20. 12. 2016. г. Приступљено 09. 02. 2017. 
    58. ^ Antonopoulos, Paul (29. 08. 2016). „Fifth Day of Turkey's Syria intervention explained”. al-Masdar News. Архивирано из оригинала 08. 10. 2016. г. Приступљено 09. 02. 2017. 
    59. ^ „28 08 2016 Cerablus teqina tanka tirkan 1”. ANF. 28. 08. 2016. Приступљено 28. 08. 2016. 
    60. ^ а б Charkatli, Izat (28. 08. 2016). „Video: Turkish-backed jihadists torture Kurdish POWs”. al-Masdar News. Архивирано из оригинала 20. 12. 2016. г. Приступљено 09. 02. 2017. 
    61. ^ „Cerablus'a dönmek isteyenlere yardım vereceğiz”. Al Jazeera Türk. 28. 08. 2016. Приступљено 28. 08. 2016. 
    62. ^ „Çavuşoğlu YPG etnik temizlik yapıyor” (на језику: турски). EN. 29. 08. 2016. Приступљено 29. 08. 2016. 
    63. ^ „Syrian-Kurdish YPG fighters reinforcing Syria's Manbij: security sources”. Reuters. 29. 08. 2016. 
    64. ^ „Syria war: US warns over Turkish-Kurdish violence”. BBC. 29. 08. 2016. 
    65. ^ Antonopoulos, Paul (29. 08. 2016). „Free Syrian Army engage with ISIS and YPG this morning in Jarablus”. al-Masdar News. Архивирано из оригинала 30. 08. 2016. г. Приступљено 09. 02. 2017. 
    66. ^ „Conitnued bombardment by Turkish forces on Jarablis countryside”. SOHR. 29. 08. 2016. 
    67. ^ а б „Turkey, Syrian Kurdish ceasefire in doubt only hours after US confirmation”. Middle East Eye. 30. 08. 2016. Приступљено 31. 08. 2016. 
    68. ^ „Kurdish-backed forces agree on ceasefire with Turkish army in northern Syria”. Xinhua. 30. 08. 2016. Приступљено 31. 08. 2016. 
    69. ^ „US' comments about Turkey's targets in Syria unacceptable, says Turkish MFA”. Daily Sabah. 30. 08. 2016. Приступљено 31. 08. 2016. 
    70. ^ „No Turkish ceasefire with Syrian Kurdish fighters: Turkish military sources”. The Daily Star. 30. 08. 2016. Архивирано из оригинала 30. 08. 2016. г. Приступљено 31. 08. 2016. 
    71. ^ „Kurdish official claims cease-fire with Turkey, Syrian rebels deny”. Haaretz. 30. 08. 2016. Приступљено 31. 08. 2016. 
    72. ^ „U.S. lauds fragile respite between Turkey, Kurdish fighters in Syria”. Reutere. 30. 08. 2016. Приступљено 31. 08. 2016. 
    73. ^ „Turkish tank hit by rocket, 3 soldiers injured in Syria's Jarablus”. Daily Sabah. 30. 08. 2016. Приступљено 31. 08. 2016. 
    74. ^ „Turkey: 'Operations will continue in northern Syria'. Al Jazeera. 30. 08. 2016. Приступљено 31. 08. 2016. 
    75. ^ „Silence is taking over Jarablis countryside”. SOHR. 30. 08. 2016. Приступљено 31. 08. 2016. 
    76. ^ „Syria war: Turkey hits out at US over Kurds comments”. BBC. 31. 08. 2016. 
    77. ^ „Turkey rejects US claims of ceasefire with Syrian Kurds”. Middle East Eye. 31. 08. 2016. 
    78. ^ Charkatli, Izat (31. 08. 2016). „ISIS recaptures villages from Turkish-backed militants”. al-Masdar News. Архивирано из оригинала 30. 11. 2020. г. Приступљено 1. 09. 2016. 
    79. ^ „Turkish military clearing mines from Syrian border”. 1. 09. 2016. 
    80. ^ „We are leaving the Raqqa front and heading to Manbij”. Bob Crow Brigade on Twitter. 2. 09. 2016. Приступљено 2. 09. 2016. 
    81. ^ „British volunteers in Syrian Kurd forces are 'terrorists', Turkey says”. Middle East Eye. 1. 09. 2016. Приступљено 2. 09. 2016. 
    82. ^ „Turkey warns: we will treat Britons fighting with Kurds as terrorists”. The Telegraph. 1. 09. 2016. Приступљено 2. 09. 2016. 
    83. ^ „Brits who join Kurdish militias are ‘spies, crusaders & terrorists,’ says Turkey”. 2. 09. 2016. Приступљено 2. 09. 2016. 
    84. ^ „Western members of YPG reject Turkish attacks on Rojava, but won’t fight Turkey”. ARA News. 2. 09. 2016. Архивирано из оригинала 02. 09. 2016. г. Приступљено 3. 09. 2016. 
    85. ^ „Turkey-backed FSA captures Syrian village of Qundarah from Daesh”. Daily Sabah. 2. 09. 2016. Приступљено 3. 09. 2016. 
    86. ^ „Turkish warplanes strike and destroy 3 Daesh sites in northern Syria”. Daily Sabah. 2. 09. 2016. Приступљено 3. 09. 2016. 
    87. ^ „Turkish tanks roll into Syria, opening new line of attack”. 
    88. ^ „US forces hit Isis targets in Syria with mobile rocket system, official says”. The Guardian. 3. 09. 2016. Приступљено 3. 09. 2016. 
    89. ^ „Turkish tanks open new line of attack in Syria's north”. ABC News. 3. 09. 2016. Приступљено 3. 09. 2016. 
    90. ^ „More Turkish tanks enter Syria in new front”. Middle East Eye. 3. 09. 2016. Приступљено 3. 09. 2016. 
    91. ^ Dearden, Lizzie (3. 09. 2016). „Syrian war: More Turkish tanks cross border into al-Rai as operation against Isis and Kurds enters 'new phase'. The Independent. Приступљено 3. 09. 2016. 
    92. ^ „Turkish tanks roll into Syria, opening new line of attack”. Reuters. 3. 09. 2016. Приступљено 3. 09. 2016. 
    93. ^ The "Islamic state" almost lost the rest of its border with Turkey and the outside world SOHR (3 September 2016)
    94. ^ Mroue, Bassem; Bilginsoy, Zeynep (4. 09. 2016). „Turkey Says ISIS Has Lost All Territory Along the Turkey-Syria Border”. time.com. Time. Архивирано из оригинала 05. 09. 2016. г. Приступљено 5. 09. 2016. 
    95. ^ „Syria's war: ISIL 'driven out' from Turkey-Syria border”. Al Jazeera. 4. 09. 2016. Приступљено 5. 09. 2016. 
    96. ^ IS is losing connection with the international world and being besieged inside the Syrian lands SOHR (4 September 2016)
    97. ^ „Nine more Syrian villages cleared of Daesh terrorists by the FSA: Turkish army”. Daily Sabah. 5. 09. 2016. Приступљено 6. 09. 2016. 
    98. ^ „IS rocket attack kills Turkish soldiers in Syria”. BBC. 6. 09. 2016. Приступљено 6. 09. 2016. 
    99. ^ „Daesh attacks Turkish tanks in Northern Syria, leaving 3 soldiers dead, 4 wounded”. Daily Sabah. 6. 09. 2016. Приступљено 7. 09. 2016. 
    100. ^ „Turkish soldiers killed in ISIL rocket attack in Syria”. Al Jazeera. 6. 09. 2016. Приступљено 7. 09. 2016. 
    101. ^ „Syrians return to Jarablus from Turkey after DAESH ousted”. TRT World. Архивирано из оригинала 22. 01. 2018. г. Приступљено 8. 09. 2016. 
    102. ^ „Syrian Kurdish fighters still not pulled back in north Syria: Turkey's Canikli”. Reuters. Приступљено 7. 09. 2016. 
    103. ^ „Islamic State evacuating headquarters in Syria's al-Bab”. Архивирано из оригинала 16. 09. 2016. г. Приступљено 9. 09. 2016. 
    104. ^ „AIslamic State evacuating headquarters in Syria's al-Bab”. ARA News. 8. 09. 2016. Архивирано из оригинала 17. 09. 2016. г. Приступљено 8. 09. 2016. 
    105. ^ „Turkey to continue military operation in northern Syria”. news.xinhuanet.com. Приступљено 9. 09. 2016. 
    106. ^ „Turkey Insists on No-Fly Zone in Syria, NATO Non-Committal”. ABC News. Архивирано из оригинала 10. 09. 2016. г. Приступљено 9. 09. 2016. 
    107. ^ „America opposes no-fly zone over Syria”. Middle East Monitor. 8. 09. 2016. Приступљено 8. 09. 2016. 
    108. ^ „3 Turkish soldiers martyred fighting Daesh in Syria”. Daily Sabah. 9. 09. 2016. Архивирано из оригинала 10. 09. 2016. г. Приступљено 10. 09. 2016. 
    109. ^ „Turkish air strikes kill 20 ISIS militants in Syria”. Al Arabiya. 11. 09. 2016. Приступљено 11. 09. 2016. 
    110. ^ „Anti-ISIL coalition kills six militants in ‘Euphrates Shield’ in northern Syria”. Hürriyet Daily News. 14. 09. 2016. Приступљено 14. 09. 2016. 
    111. ^ „Bin 900 Suriyeli Cerablus'a döndü”. Al Jazeera Türk. 15. 09. 2016. Архивирано из оригинала 16. 09. 2016. г. Приступљено 15. 09. 2016. 
    112. ^ „Turkish Army Has Destroyed 26 Mines, 671 Ieds İn Syria”. Haberler.com (на језику: енглески). Приступљено 16. 09. 2016. 
    113. ^ „Ahrar Al-Sharqya Withdraw From Euphrates Shield As They Refuse The US Forces Interfere To Rai (Video) – Qasion News Agency”. Архивирано из оригинала 20. 12. 2016. г. Приступљено 16. 09. 2016. 
    114. ^ „US troops 'forced to flee Syrian town' after FSA rebel threats”. Middle East Eye. 16. 09. 2016. 
    115. ^ „US Special Forces to back Turkish troops in Syria”. France24. 16. 09. 2016. 
    116. ^ „5 FSA fighters killed in bomb attack in northern Syria”. Daily Sabah. 16. 09. 2016. Приступљено 18. 09. 2016. 
    117. ^ „لواء صقور الجبل ينسحب من ‹درع الفرات›، والوجهة حلب - آرانيوز[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 21. 09. 2016. г. Приступљено 22. 02. 2017.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
    118. ^ „Turkey: Syria operations strike 67 Daesh targets”. Daily Sabah. 17. 09. 2016. Приступљено 18. 09. 2016. 
    119. ^ Fadel, Leith (19. 09. 2016). „ISIS counters Turkish-backed rebels in northern Aleppo”. Almasdar News. Архивирано из оригинала 20. 09. 2016. г. Приступљено 20. 09. 2016. 
    120. ^ „At Long Last, Turkey Secures U.S. Ground Support”. Stratfor. Приступљено 21. 09. 2016. 

    Спољашње везе[уреди | уреди извор]