Операције Скок 1 и Скок 2

С Википедије, слободне енциклопедије
Операције Скок 1 и Скок 2
Део рата у Босни и Херцеговини
Map 52 - Bosnia - Croatia - Livno Valley April-June 1995.jpg
Операције Скок 1 и Скок 2
Време:7. април11. јун 1995.
Место:Република Српска (Висока Крајина)
Исход:

Победа Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране

Сукобљене стране
Хрватска
Република Хрватска
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg
Херцег-Босна
Република Српска
Република Српска

Република Српска Крајина
Команданти и вође
Хрватска Анте Готовина Република Српска Радивоје Томанић
Јачина
5.000 3.500
Жртве и губици
4 погинулих и 34 рањених[1] непознато

Операција Скок је назив војне операције хрватских снага у рату у Босни и Херцеговини. Трајала је од 7. априла до 11. јуна 1995. године. Током борби, хрватске снаге су поразиле Други крајишки корпус Војске Републике Српске (ВРС) и заузеле важне врхове Динаре и планину Шатор. Такође, ставиле су снаге Српске Војске Крајине (СВК) у долини Цетине под ватрени надзор.

Увод[уреди | уреди извор]

Након што су се хрватске снаге уклиниле у одбрану српских снага на Динари у операцији Зима 94, Анте Готовина, командант Зборног подручја Сплит, наредио је даља освајања на планини Динари и поправљање тактичких положаја у Ливањском пољу. Циљ првог дела операције, ”Скок 1”, био је да се заузме цела планина и омогући даљи продор према Грахову и Книну. У наставку борби, ”Скок 2”, задатак хрватских снага био је заузимање целог Ливањског поља и стављање Грахова и Гламоча под ватрени надзор.[2] Истовремено, требало је успоставити мостобран у долини Цетине у Републици Српској Крајини.[3]

Борбени поредак[уреди | уреди извор]

Услед зимских пораза, стање у јединицима Другог крајишког корпуса било је лоше. Према анализи генерала Ратка Младића од 19. априла на командном месту Другог крајишког корпуса у Оштрељу, фронт се пружао од Динаре где је била 3. петровачка бригада, па до граховске и гламочке општине, у којима су биле распоређене 5. гламочка, 9. граховска и 3. српска бригада. Трећа српска бригада била је уведена на Старетину (Талијанов врх – Врхови). Велики проблем представљало је осипање људства, а посебно оптерећујући био је недостатак артиљеријске муниције и горива.[4] Трећа петровачка бригада имала је задатак да спречи заузимање објеката на платоу Динаре. Сталну опасност за зону одбране бригаде и за читав правац представљао је плато Динаре преко кога су хрватске снаге новоизграђеним путевима стално напредовале без борбе. Девета граховска бригада добила је задатак да затвара комуникацију ЛивноГрахово и правце који из Ливањског поља изводе ка Шатору и Међугорју. Ова бригада је од оснивања у свом саставу имала два батаљона, укупно око 1.200 бораца. Услед великих губитака у претходним борбама, и мада је постављен један број нових старешина, бригада је имала само 500 бораца.[5]

Хрватске снаге су се, као у претходној операцији Зима 94, ослониле на регуларне јединице Хрватске војске (4. и 7. гардијска бригада, један батаљон 1. гардијске бригаде, 1. Хрватски гардијски здруг и 126. домобранска пуковнија с ојачињима) и јединице Хрватског вијећа обране (3. гардијска бригада ХВО и Специјална полиција МУП-а ХР ХБ).

Падине Динаре које се са стране нападача благо уздижу и омогућавају му израду путева, маневар јединица и ватрених средстава, те олакшано снабдевање погодовале су, парадоксално, нападачу. Са стране где су биле јединице Другог крајишког корпуса, то су били стрми одсеци само делимично проходни.[6]

Хрватске снаге у операцијама Скок 1 и Скок 2[2]
ХВ Јединица Напомена
ЗП Сплит 1. хрватски гардијски здруг ХВ
4. гардијска бригада ХВ
7. гардијска бригада ХВ
1. гардијска бригада ХВ један батаљон с ојачањима
126. домобранска пуковнија
264. извиђачко-диверзантска чета
ХВО Јединица Напомена
ХВО 3. гардијска бригада ХВО
Специјална полиција МУП-а ХР ХБ
Српске снаге у операцијама Скок 1 и Скок 2[5]
ВРС Јединица Напомена
2. крајишки корпус 5. гламочка бригада
9. граховска бригада
3. петровачка бригада појачана 2. батаљоном војне полиције 2.КК
1. крајишки корпус 3. српска бригада ојачана батаљоном 43. приједорске бригаде
СВК Јединица Напомена
7. корпус СВК БГ ”Вијуга”

Ток битке[уреди | уреди извор]

Операција Скок 1

Првог дана операције, 7. априла, 7. гардијска бригада ХВ је обавила свој задатака уз помоћ 126. домобранске пуковније. Заузети су неколико висова Динаре, између осталих и Велики Бат и Јанчији врх. Бригада је дошла близу Уништа. Заузето је подручје дубине 5 и ширине 15 километара. Трећа петровачка бригада је наредних дана покушала да врати изгубљене положаје, али без успеха. Већ 14. априла, 7. гардијска бригада осваја нове положаје на Динари изнад Сајковића. Током борби, хрватске снаге нису имале погинулих припадника.[3]

Следећи талас напада почео је 4. јуна нападом 4. гардијске бригаде ХВ. Бригада је заузела Мали Циљ и село Црни Луг на Динари и тиме с спојила са 3. гардијском бригадом ХВО и 1. гардијски здруг ХВ, који су нападали према Црномарковићима и Задраги. Дана 6. јуна 1. гардијски здруг заузео је вис Орловац. Издуживањем фронта и повлачењем 9. граховске бригаде у дубину територије на падине Шатора, створио се међупростор од четрнаест километара до десног крила 3. српске бригаде (Талијанов врх на Старетини), која је задржала своје одбрамбене положаје. Тек 8. јуна из Првог крајишког корпуса, као помоћ за затварање међупростора на југозападним падинама Шатора, стиже 1. батаљон 43. приједорске моторизоване бригаде, уместо целе бригаде, како је било обећано. Батаљон је у свом саставу имао 364 бораца. У току увођења, сукобио се са 1. гардијским здругом код Бабине градине (тт 1356) код Нуглашице, и у нереду се током ноћи 8–9. јуна повукао преко гребена Шатора у село Преодац, а одатле натраг у Приједор.[7] У наставку напада, 1. гардијски здруг и 264. извиђачко-диверзантска чета заузели су Мали Шатор и Црни врх.

Операција Скок 2

Током 10. и 11. јуна, батаљон 1. гардијске бригаде ХВ, 1. гардијски здруг и Специјална полиција МУП-а ХР ХБ заузели су Велики Шатор. Даљи напредак хрватских снага на Шатору и Старетини спречила је борбена група ”Вијуга”, која је уведена на правцу Талијанов врх - Шатор.[1]

Последице[уреди | уреди извор]

Хрватске снаге заузеле су простор ширине 30 и дубине 14 километара, односно око 450 км². Тиме су се додатно учврстили на Динари, али и приближили се Цетини и Врлици.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Кукобат, Душан; Димитријевић, Бојан Б. (2019). 2. крајишки корпус Војске Републике Српске. Бања Лука: Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. ISBN 978-99976-730-5-3. 
  • Balkan battlegrounds: A military history of the Yugoslav conflict, 1990–1995. Volume I. Washington, DC: Central Intelligence Agency, Office of Russian and European Analysis. 2003. ISBN 978-0-16-066472-4. 
  • Vinković, Karlo (2018). Vojnogeografska analiza vojnih operacija Zima 94', Skok 1 i Skok 2 (MSc). Sveučiliše u Zagrebu. Prirodoslovno-matematički fakultet. 
  • Marijan, Davor (2016). Domovinski rat. Zagreb: Despot Infinitus. ISBN 978-953-7892-53-1. 
  • „Rat u Hrvatskoj iz pera obavještajca” (PDF). www.krajinaforce.com. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 25. 9. 2013. Приступљено 26. 12. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]