Општа хемија

С Википедије, слободне енциклопедије

Општа хемија представља једну од четири основних гране хемије. Заједно са неорганском хемијом, органском хемијом и биохемијом, општа хемија обухвата целокупну област проучавања хемије. Као таква, општа хемија се изучава као курс у средњошколском образовању или као уводни курс на универзитетском нивоу. Општа хемија има за циљ дати увид у широк спектар различитих концепата из хемије и да се тек отвори могућност даљег проучавања кроз одређеније дисциплине, попут аналитичке или органске хемије.

Курс опште хемије углавном обухвата теме стехиометрије, предвиђања производа реакција, термодинамике, нуклеарне хемије, електрохемије, хемијске кинетике и основне стубове физичке хемије.

На Хемијском факултету Универзитета у Београду,[1] на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду,[2][3] као и на Природно-математичком факултету Универзитета у Нишу[4] постоје катедре за општу и неорганску хемију, а курс опште хемије је обавезан и стубни предмет на првој години у првом семестру. Поред ових наведених факултета, курс опште хемије је обавезан предмет и на многим другим факултетима, укључујући медицину, фармацију, биологију, физику и томе сродно.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Основне академске студије - Хемија”. Званична Интернет презентација Хемијског факултета. Приступљено 7. 2. 2019. 
  2. ^ „Основне академске студије хемије”. Природно-математички факултет Универзитет у Новом Саду. Приступљено 7. 2. 2019. 
  3. ^ „Катедра за општу и неорганску хемију, Нови Сад”. Департман за хемију, Универзитет у Новом Саду. Архивирано из оригинала 9. 2. 2019. г. Приступљено 7. 2. 2019. 
  4. ^ „Основне академске студије, студијски програм хемија”. Интернет презентација Универзитета у Нишу. Приступљено 7. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]