Пређи на садржај

Општина Дебарца

С Википедије, слободне енциклопедије
Дебарца
Дебарца

Грб
 

Застава
 
Основни подаци
Држава  Северна Македонија
Седиште Белчишта
Становништво
Становништво 5.507
Густина насељености 12,95 ст./km2
Географске карактеристике
Површина 425,39 km2


Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Веб-сајт www.debarca.gov.mk

Општина Дебарца (мкд. Општина Дебрца) је једна од 13 општина Југозападног региона у Северној Македонији. Седиште општине је село Белчишта.

Општина Дебарца налази се у југозападном делу Северне Македоније. Са других страна налазе се друге општине Северне Македоније:

Природне одлике

[уреди | уреди извор]

Рељеф: Општина Дебарца се налази северно до Охридског језера, на које излази дужином од пар километара. Већи општине је у оквиру истоимене историјске области Дебарца, која је планинског карактера. Дата област је смештена је између Плакенске планине и Илинске планине на истоку и Караормана на западу, у долини реке Сатеске, која се улива у Охридско језеро.

Клима у већем делу општине влада оштрија варијанта умерене континенталне климе због знатне надморске висине (планинска клима). У јужном делу општине, поред Охридског језера, клима је блажа и има жупне одлике.

Воде: Општина крајње јужним делом излази на северну обалу Охридског језера, које је највеће језеро у Северној Македонији и најважнија водена површина у општини. Сви водотоци, махом потоци, су притоке језера. Од водотока најважнија је речица Сатеска, која тече средином општине.

Становништво

[уреди | уреди извор]

Општина Дебарца имала је по последњем попису из 2002. г. 5.507 ст., од чега у седишту општине, селу Белчиштима, свега 437 ст. (8%). Општина је ретко насељена.

Национални састав по попису из 2002. године био је:

Број Постотак
Укупно 5.507 100%
Македонци 5.324 96,7%
Албанци 153 2,8%
остали 30 0,5%

Насељена места

[уреди | уреди извор]

У општини постоји 30 насељених места, сва са статусом села:

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Попис становништва у Македонији 2002. године

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]