Пређи на садржај

Општина Маврово и Ростуша

С Википедије, слободне енциклопедије
Маврово и Ростуша
Маврово и Ростуша

Грб

Застава
Основни подаци
Држава  Северна Македонија
Седиште Ростуша
Становништво
Становништво 8.618
Густина насељености 12,99 ст./km2
Географске карактеристике
Површина 663,19 km2


Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Веб-сајт www.mavrovoirostuse.gov.mk

Општина Маврово и Ростуша је једна од 9 општина Полошког региона у Северној Македонији. Седиште општине је село Ростуша.

Општина Маврово и Ростуша је вероватно највише положена општина у земљи са низом насеља на преко 1.000 метара надморске висине. Велики број насеља се налази на падинама и видиковцима, па је ово стога једна од најсликовитијих општина у земљи.

Положај[уреди | уреди извор]

Мавровско језеро у јесен
— село Велебрдо
Големи Кораб
Галичник, једно од најсликовитијих села у Македонији

Општина Маврово и Ростуша налази се у западном делу Северне Македоније и погранична је према Албанији на западу. Са других страна налазе се друге општине Северне Македоније:

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Рељеф: Општина Маврово и Ростуша налази у највишем делу Северне Македоније. У општини постоји низ врхова виших од 2.500 m надморске висине, а у северозападном делу општине се налази и Кораб, највиша планина у држави. На истоку се налази планина Бистра, а на југозападу планина Дешат. Између планина налази се низ уских и тешко приступачних клисура и долина, где живи малобројно становништво.

Клима у општини влада изразито оштрија варијанта умерене континенталне климе због знатне надморске висине.

Воде: Најважнији ток у општини је река Радика, а сви мањи водотоци су њене притоке. Њена најважнија притока, Мала Река, протиче југом општине. На Радици се налази и вештачко Мавровско језеро, данас значајно туристичко подручје.

Становништво[уреди | уреди извор]

Општина Маврово и Ростуша имала је по последњем попису из 2002. г. 8.618 ст., од чега у седишту општине, селу Ростуши, 872 ст. (10%). Општина је ретко насељена.

Национални састав по попису из 2002. године био је:

Број Постотак
Укупно 8.618 100%
Македонци 4.349 50,5%
Турци 2.680 31,1%
Албанци 1.483 17,2%
остали 106 1,2%

Општина Маврово и Ростуша је по много чему посебна по свом становништву. Једино је овде присутна масовнија појава Македонаца исламске вероисповести (другде се они изјашњавају као Турци или Албанци, раније Торбеши). Посебност општине је историјско постојање албанске православне заједнице у неколико села општине.[тражи се извор]

Насељена места[уреди | уреди извор]

У општини постоје 40 насељених места, сва са статусом села:

Нека од ових села, попут Галичника или Лазаропоља су по својој очуваности, етно-градњи и лепоти позната и изван Македоније.

Познате личности[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]