Општина Подунавље

Из Википедије, слободне енциклопедије
Општина Подунавље и друге градске општине Новог Сада (1980-1989)
Урбани (градски) део Општине Подунавље и друге општине на градском подручју Новог Сада (1980-1989)
Мапа Новог Насеља са уцртаном локацијом некадашњег седишта Општине Подунавље
Некадашње седиште општине Подунавље на Новом Насељу

Општина Подунавље је бивша градска општина Новог Сада. Постојала је од 1980. до 1989. године. Захватала је територију од 152 km², а од ње је по пространству била већа само градска општина Славија.

Положај општине[уреди]

Општина се налазила у југозападном делу данашњег општинског подручја града Новог Сада, између градске општине Детелинара (на североистоку), градске општине Лиман (на истоку), градске општине Петроварадин (на југоистоку), општине Беочин (на југу) и општине Бачки Петровац (на северозападу). Назив општине долази од чињенице да је иста била лоцирана уз реку Дунав.

Насеља[уреди]

Општина је обухватала четири насељена места:

У делу Новог Сада који се налазио у саставу општине биле су следеће градске четврти:

Седиште општине налазило се на Новом Насељу.

Етнички састав[уреди]

Према попису из 1981. године, у општини Подунавље је живело 56.964 становника, од чега: [1]

Српско становништво је преовлађивало у сва четири насељена места општине (Новом Саду, Ветернику, Футогу, Бегечу), док је у новосадском насељу Телеп у знатном броју било заступљено мађарско становништво, а у насељу Адице ромско становништво.

Историјат[уреди]

Градска заједница Новог Сада са седам општина (Стари Град, Подунавље, Лиман, Славија, Петроварадин, Детелинара, Сремски Карловци) основана је Законом о изменама и допунама Закона о утврђивању територија општина, који је скупштина САП Војводине донела 1. јула 1980. године.

Оснивање више општина требало је да омогући грађанима да лакше и непосредније остварују своја права, да се ефикасније управља подручјем и обезбеђује сигурнији развој, у привредном, саобраћајном, здравствено-социјалном и посебно комуналном погледу, као и да се унапређује друштвени, просветно-културни и спортски живот.

Општине су имале своје биране скупштине и извршна већа, а такође и секретаријате за привреду, саобраћај, комуналне делатности, просвету, културу, здравство, итд. Општина Подунавље је, као и друге општине у Градској заједници, функционисала до 31. децембра 1989, када је новим законом та административно-територијална подела укинута, а од засебних градских општина формирана је јединствена општина Нови Сад.

Привреда[уреди]

У саставу општине (на Новом Насељу, Телепу и Сателиту) постојала је индустријска зона под називом Радна зона запад, у којој је деловало неколико значајних предузећа, као што су „Југоалат“, „Југодент“, „Дунав“, „Минаква“, „Новитет“, „Јавно Градско Саобраћајно Предузеће“, итд.

Образовање[уреди]

Поред неколико основних школа, на територији општине (у насељу Футог) се налазила и средња пољопривредна школа.

Спорт[уреди]

На територији општине деловали су фудбалски клубови Младост (на Сателиту) и Ветерник (у Ветернику).

Литература[уреди]

  • Богдан Т. Станојев, Подунавље, Енциклопедија Новог Сада, књига 20, Нови Сад, 2002.
  • Др Душан Попов, Општина, Енциклопедија Новог Сада, књига 18, Нови Сад, 2001.
  • Генерални урбанистички план Новог Сада до 2005. године, Скупштина Града Новог Сада, Нови Сад, мај 1985.

Види још[уреди]