Пређи на садржај

Ораон

С Википедије, слободне енциклопедије

Ораон или Курух (ораон: Oṛāōn) су етничка група која претежно настањује источне и централне делове Индије.[1] Дравидског су порекла, сродни су народу Брахуи који већином живи у Пакистану и Авганистану. Сматрају се једним од домородачких народа јужне Азије. Осим у Индији, велики број Ораона живи у Непалу, Мјанмару, Бангладешу[2] и Бутану.[3] Претежно говоре ораон језиком, језиком дравидске језичке породице.

Процењује се да припадника овог народа има 4 милиона, од тога 3,8 милиона у Индији, 60.000 у Бангладешу и 20.000 у Бутану.[4] Овај народ спада у аустралоидни расни тип, као и већина дравидских народа.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Не постоји сагласност о пореклу овог имена. Претпоставља се да је термин Ораон (Oṛāōn) додељен од стране народа Мунда, што значи „лутати“ са превода на српски језик, јер се верује да су Ораони номадски народ.[5]

Порекло[уреди | уреди извор]

Према научницима, преци овог народа потичу из савезне државе Конкан на западу Индије одакле су населили источне крајеве ове државе.[6][7]

Култура[уреди | уреди извор]

Готра, или систем Тотем има веома значајну улогу у социјалној структури овог народа. Међу Ораонима, верује се да је Готра систем био директно повезан са богом Дармешом. Готра значи да свака породица у овом народу следи корене својих предака, тако да је свака породица у овом народу следила корене свог бога Готру. Такође се верује да су повољна жива бића помогла прецима својих породица да изађу из тешких времена.

Религија[уреди | уреди извор]

Кроз историју, Ораони су углавном били хиндуистичке вере. Међутим, то се променило због утицаја хришћанских мисионара који су ширили хришћанство на подручју Индије.

Око 57% становништва су хиндуисти, иако има доста хришћана (30%), подељених на католике и протестанте, као и сарнаиста (18%) чија је религија базирана на култу духова предака.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „A-11 Individual Scheduled Tribe Primary Census Abstract Data and its Appendix”. www.censusindia.gov.in. Office of the Registrar General & Census Commissioner, India. Приступљено 03. 11. 2017. 
  2. ^ „Statement 1: Abstract of speakers' strength of languages and mother tongues - 2011”. www.censusindia.gov.in. Office of the Registrar General & Census Commissioner, India. Приступљено 07. 07. 2018. 
  3. ^ Project, Joshua. „Oraon, Kurux in Bhutan” (на језику: енглески). Приступљено 01. 12. 2017. 
  4. ^ „Oraons - Dictionary definition of Oraons”. Encyclopedia.com (на језику: енглески). Приступљено 14. 10. 2017. 
  5. ^ Dalton E T, The Oraons, Descriptive Ethnology of Bengal, 1872. Section 1, page 215.
  6. ^ Indian Anthropological Society (1986). Journal of the Indian Anthropological Society, Volumes 21-22. Indian Anthropological Society. стр. See page 75. 
  7. ^ India. Office of the Registrar General (1961). Census of India, 1961, Volume 1, Issue 1 Census of India, 1961, India. Office of the Registrar General. 67: Manager of Publications. стр. see page.