Орден Светог Петра Цетињског

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Орден Светог Петра Цетињског
De Sint Petrus orde van Montenegro.jpg
Орден Светог Петра Цетињског
додељује  Књажевина Црна Гора
 Краљевина Црна Гора
Тип Династијски орден
Статистика
Установљен 1870

Орден Светог Петра Цетињског био је породични орден династије Петровић-Његош.

Орден је 1870. године установио књаз, касније краљ Никола I Петровић, као успомену на свог стрица Данила I Петровића, а истовремено и на владику Светог Петра Цетињског који је владао Црном Гором 48 година.

Опис[уреди]

Орден је био једностепено одликовање ношено на грудима.

Орден- крст је белом ограничен, црвено емајлирани Малтешки крст, у чијим се крацима налазе златни лавови. У аверсу средишњег штита је на црвеној подлози приказана Девица Марија. Штит је окружен плавом траком на којој је ћириличним писмом исписан текст „Данило Црногорски“. Реверс штита носи исписане године „18523“ као успомена на време када су Црну Гору велике силе признале као независну државу. Исти је у реверсу окружен траком са натписом „За независност Црне Горе“.

На горњем краку крста смештен је још један златан лав, а изнад њега је сребрни двоглави орао који у канџама држи жезло и шар. Орао је крунисан златном краљевском круном. Орден се носио на црвено-плаво-белој траци аустријског модела.

Носиоци[уреди]

Орден је додељиван само члановима династије, њиховим потомцима као и понеким иностраним владарима као нпр. цару Александру II, Николиним зетовима Петру I и Виктору Емануелу III као и Александру I Карађорђевићу коме је краљ Никола I био деда са мајчине стране.

Након смрти краља Николе 1921. године, одликовање се додењује само као приватни породични орден.

Извори[уреди]

  • Dimitri Romanoff (1988). The Orders, Medals and History of Montenegro. Balkan Heritage, Rungsted Kyst. ISBN 978-87-981267-2-0.