Осветници

Из Википедије, слободне енциклопедије
Насловна страница стрипа Осветници број 38

Осветници (енг. Avengers) су тим суперхероја, који се појављују у стриповима у издању Марвела. Тим се први пут на окупу појавио у стрипу Осветници (енг. The Avengers) број 1 1963. године. Створили су их писац Стен Ли и цртач Џек Кирби. Иако немају сталну поставку јунака, слоган под којим се боре је увијек исти: "Нема тог зликовца којег Осветници заједно не могу да побједе".[1]

Историја тима[уреди]

Осветници су свјетски најмоћнији хероји, формирани да се боре са непријатељима које нико други не би могао побједити. Група је почела са случајним састанком Ајрон Мена (енг. Iron Man), успјешног индустријалца који се претворио у модерног витеза, непобједивог двојца Човјека Мрава (енг. Ant-man) и Осе (енг. Wasp), Тора (енг. Thor), асгардијског бога грома и Невјероватног Халка (енг. Hulk)[1] који су се ујединили да би побиједили Торовог злог брата Локија (енг. Loki). Човјек Мрав је предложио да хероји остану заједно као тим, а Оса је предложила да се називају "као нешто шарено и драматично, као... Осветници".

Ајрон мен (Тони Старк) је обезбиједио групу финансирањем, опремом високе технологије и донирајући своје пребивалиште на Менхетну да служи као њихов штаб, Осветничка Вила. Тонијев батлер, Едвин Џарвис (енг. Edwin Jarvis), постао је главни слуга њихове виле и начелник штаба, али и њихов цјењен пријатељ, повјереник и савјетник групи. Већи дио овог раног скептицизма фокусиран је на монструозног Халка, који је напустио тим у наступу бијеса, али се тим знатно побољшао након што су одледили дуго изгубљеног ратног хероја, Капетана Америку (енг. Captain America), који је постао камен темељац тима. Захваљујући у великој мјери његовом присутству, екипа је освојила А-1 безбједносни статус и брзо је постала најцјењенији суперхерој тим своје генерације. Овај новонастали престиж је крајње тестиран када су се преостали оснивачи повукли из активне дужности због личних разлога, остављајући Капетана Америку на миру да води списак нових неочекиваних регрута, свих бивших криминалаца: стрелца одметника Хокаја (Соколовог Ока) (енг. Hawkeye) и мутираних терористичких близанаца Квиксилвера (Брзог Сребра) (енг. Quicksilver) и Гримизне Вјештице (енг. Scarlet Witch). Јавност је збуњена, али Ајрон Мен се надао да њихова рехабилитација може надокнадити ранији неуспјех са Халком.

Нови регрути током раних година тима укључују: Мачеваоца (енг. Swordsman) (изложен као двоструки агент, касније протјеран), Херкулеса (енг. Hercules), Црног Пантера (енг. Black Panther), андроида Визију (енг. Vision) и Црног Витеза (енг. Black Knight).Ванземаљски херој Капетан Мар-Вел (енг. Captain Mar-Vell) је постао један од најватренијих савезника Осветника током Кри-Скрал Рата (енг. Kree-Skrull War). Црна Удовица (енг. Black Widow) се придружила тиму након неколико година као незванични савезник. Реформисани Мачевалац је у тим довео своју загонетну љубавницу Мантис (енг. Mantis), иако је он погинуо штитећи је од Кенга Освајача, а она је убрзо напустила Земљу да би испунила своју судбину како је прорекла Небеска Мадона.

У групи су се налазили људи, мутанти, роботи, ванземаљци, па чак и бивши злочинци. Познати су по свом бојном узвику: "Осветници, окупите се!" (енг. Avengers Assemble).

2012. године је изашао филм Осветници којег је режирао Џос Видон. Филм је постигао многе рекорде у заради. У току је снимање другог дијела филма Осветници:Године Ултрона чија ће премијера се приказати 1. маја 2015. године.

Извори[уреди]