Оскар за техничко достигнуће

С Википедије, слободне енциклопедије

Оскар за техничко достигнуће (енгл. Technical Achievement Academy Award) једна је од три награде за научна и техничка достигнућа коју додељује Академија филмских уметности и наука. (Друге две награде су Оскар за научно и инжењерско достигнуће и Оскар за заслуге (некомпетитивни).)[1] Награда за техничко достигнуће је почасна награда која се једном годишње даје онима који су техничким достигнућима остварили значајан допринос у развитку филмске индустрије.[2] Награда је сертификат, који описује постигнуће и садржи списак имена који добијају признање за одређен допринос.[2][3] Награда се обично додељује на церемонији уз вечеру, недељу-две дана пре преноса доделе Оскара — у ком се нађе и краћи прилог о овој награди.

Добитници[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „About”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Приступљено 27. 2. 2017. 
  2. ^ а б „Technical Achievement Award”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Приступљено 27. 2. 2017. 
  3. ^ „Technical Achievement Award”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Архивирано из оригинала 22. 6. 2008. г. Приступљено 1. 8. 2008. „Technical Achievement Awards may be made for those accomplishments that contribute to the progress of the industry. A certificate is printed describing the achievement and listing the names of all of the individuals who contributed to its development. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Technical Achievement Award — опис и фотографије ове Академијине награде на званичном веб-сајту Оскара (oscars.org); мени лево води до других почасних награда, а мени изнад садржи везе до почетне стране и претраживе базе података Official Academy Award Database са информацијама о добитницима ових награда и њиховим званичним доприносима Академији