Пређи на садржај

Ослобођени Јерусалим

С Википедије, слободне енциклопедије
Насловна страна првог илустрованог издања Ослобођеног Јерусалима из 1590.

Ослобођени Јерусалим (итал. La Gerusalemme liberata) је најпознатије дело Торквата Таса, настало 1575. године. То је барокна епска поема. Њена фиктивна радња смешетена је у доба Првог крсташког рата у коме се крсташки витезови опседају Јерусалим у борби против Сарацена (муслимана). Поема се састоји од строфа са по осам стихова, груписаних у 20 певања различите дужине.

Ослобођени Јерусалим је настао у традицији витешких романа из доба Ренесансе и италијанске епске поезије. Тасо користи елементе заплета и лица из дела Бесни Орландо Лодовика Ариоста. Његов узор су још Хомер и Вергилије, што се види по опису опсаде и ратне тактике, као и комбиновању стварних и фантастичних догађаја.

Дело је посвећено Алфонсу II од Есте[1], који је био песников мецена.

Црква је напала Торквата да је у религијско-историјску тематику унео превише описа љубави и магије. Он тада прерађује свој спев, и пише „Освојени Јерусалим” (1587.-1592). То дело по квалитету заостаје за првобитном верзијом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ô magnanime Alphonse, ô mon asile et mon port, chant I, 4, p. 40, La Jérusalem délivrée, Le Tasse, GF Flammarion, note de bas de page 1 par Françoise Graziani