Зграда ОШ „Петар Кочић” Земун

С Википедије, слободне енциклопедије
Основна школа Петар Кочић
Основна школа Петар Кочић у Земуну
Основна школа Петар Кочић у Земуну
Основна школа Петар Кочић у Земуну
Информације
Локација Србија Земун-Београд, Србија
Координате 44° 50′ 30″ N 20° 23′ 06″ E / 44.84167° С; 20.38500° И / 44.84167; 20.38500
Статус Споменик културе
Саграђена 1901.
Коришћење школа
Број спратова 1
Власник Република Србија
Управљање Центар за таленте

Зграда Основне школе Петар Кочић у Земуну (односно зграда школе Краљица Марија) је споменик културе. Налази се у Земуну у улици Првомајска број 79“.

Историјат[уреди | уреди извор]

Основна школа „Краљица Марија“ је саграђена 1901. године за нижу пучку мешовиту школу у Франценсталу (сада Првомајска улица), старом земунском предграђу насељеном немачким становништвом. До 1918. године у овој згради се налазила немачка основна школа, а затим основна школа „Краљица Марија“. После Другог светског рата ова школа је добила назив „Школа број 37“ и „Школа број 14“ до данашњег назива ОШ „Петар Кочић“. Када је 1956. године изграђена нова зграда школе онда је стара школа спојена једном пасаралом са новом зградом. Зграда и данас служи намени за коју је изграђена тј. служи за обављање наставе.

Опис[уреди | уреди извор]

Објекат школе је једноспратан са високим партером конципиран је репрезентативно и обликован у маниру неоренесансе. Сви принципи историцистичке архитектуре, како у композицији тако и у декорацији, доследно су примењени у просторним и површинским шемама зграде. Грађен је од тврдог материјала (опеке) са кречним малтером и покривена бибер црепом. Основна школа „Краљица Марија“ представља значајну културно-историјску и архитектонску вредност. Документује развој школства на подручју града и најбољи је примерак историцистичког архитектонског концепта изван Старог језгра Земуна.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]