Основни народни конгрес (Либија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Велика Социјалистичка Народна Либијска Арапска Џамахирија
Coat of arms of Libya 1977-2011.svg

Овај чланак је дио серије чланака о
Политици Либијске Џамахирије

Основни народни конгрес (арап. موتمر شعبي اساسيMu'tamar shaʿbi asāsi) је био првостепена и основна политичка јединица у Великој Социјалистичкој Народној Либијској Арапској Џамахирији.

Дјелокруг[уреди]

Сваки основни народни конгрес се састојао од свих пунољетних мушкараца и жена настањених у стамбеној зони коју је тај основни народни конгрес обухватао. Они су били главни ослонац политичког система у Џамахирији и имали су право да предлажу законе и доносе одлуке о унутрашњим и спољним питањима. Такође, они су формирали и бирали извршне органе — народне комитете — на свим нивоима и за све ресоре, а исто тако формирали и административне надзорне органе.

Основни народни конгреси су вршили власт и имали непосредну контролу и управу над државним и друштвеним пословима. Они су потврђивали законе, доносили одлуке и представљали су срж политичке власти. Као такви су:

  • формулисали општу политику и спроводили законе у разним областима;
  • утврђивали социјално-економске планове и припремали и одобравали општи буџет;
  • утврђивали односе Џамахирије са другим државама.

Нацрти закона, одлуке, препоруке и запажања основних народних конгреса су се упућивали општинским народним конгресима.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • African Commission on Human and Peoples' Rights: „The Third Periodic Report for 2005 on measures taken by the Great Jamahiriya on the realization of rights and freedoms stipulated in the African Charter of Human and Peoples Rights“

Спољашње везе[уреди]