Основно образовање

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Основно образовање и васпитање је делатност великог непосредног и друштвеног интереса и остварује се као јавна служба. Основно образовање и васпитање је обавезно.

Основно образовање у Србији[уреди | уреди извор]

Основно образовање у Србији траје осам година и одвија се у два циклуса. Први циклус обухвата први, други, трећи и четврти разред. За ученике првог циклуса организује се разредна настава. Изузетно, за ученике првог циклуса може да се организује предметна настава из страног језика, изборних и факултативних предмета, у складу са законом. Други циклус обухвата пети, шести, седми и осми разред. За ученике другог циклуса организује се предметна настава.[1]

Основно образовање у Републици Српској[уреди | уреди извор]

Основно васпитање и образовање у Републици Српској траје девет година, обавезно је и бесплатно за сву децу узраста од шест до петнаест година. Основно васпитање и образовање се стиче остваривањем наставног плана и програма прописаног законом. Обавља се кроз рад основних школа, основних школа за децу са сметњама у развоју, основних музичких и балетских школа.

Литература[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Основно образовање и васпитање”. Mpn.gov.rs. Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Приступљено 17. 3. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]