Остерн

С Википедије, слободне енциклопедије

Остерн (источни; рус. И́стерн) или Црвени вестерн је био филмски жанр настао у Совјетском Савезу и Источном блоку као варијација вестерн филмова који су настали у Сједињеним Државама. Реч остерн је портманто изведена из немачке речи Ост, што значи исток, и енглеске речи западни. Термин сада укључује два сродна жанра: црвени вестерн (смештен на дивљем западу али са другачијим темама и мотивима) и естерн/остерн (углавном смештен у степе азијског дела СССР, током или након грађанског рата, инспирисан каубојцима).

Иако су под утицајем вестерна, источњаци формирају специфичан и посебан жанр.

Црвени вестерни првог типа се често упоређују са шпагети вестернима, јер користе локалне пејзаже да имитирају амерички Запад. Конкретно, коришћени су Југославија, Монголија и јужни СССР као локације. Неки од источнонемачких филмова називали су се Sauerkraut Westerns, буквално преведено као вестерни са киселим купусом.

Остерн филмови су обично заменили окружење Дивљег запада источњачким окружењем у степама Кавказа или пустињама Средње Азије. Западњачки ликови као што су „ каубоји и Индијанци такође су замењени кавкаским или азијским ликовима, као што су бандити и хареми. Познат пример жанра било је остварење Бело сунце пустиње, филм који је био популаран у Совјетском Савезу.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wright, Esmee (19. 6. 2019). „Untold Stories: Bollywood and the Soviet Union”. Varsity. Приступљено 31. 5. 2020.