Остојића палата у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Остојића палата у Суботици
Остојића палата
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1848.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Остојића палата у Суботици се налази на Тргу Републике бр. 4, подигнута је 1848. године и као заштићено непокретно културно добро има статус споменика културе од великог значаја.

Део зграде на броју 4, који је припадао трговцу Јовану Остојићу има уклесану годину градње 1848. на балкону, док је део са бројем 6 подигнут вероватно годину дана раније за предузетника Имре Јакопчића.

Изглед[уреди | уреди извор]

Изведена је у духу класицизма, сведених декоративних елемената са приземљем и спратом. Зидно платно деле на пет делова два истакнута ризалита, наглашена балконима са оградама од кованог гвожђа и надвишена троугаоним забатима. На средини грађевине, делећи је на симетричне делове, постављена је широка, благо лучно засведена капија са картушом. Каснијим преправкама 1891, 1902, као и 1907. године, према пројекту архитекте Гезе Коцка, палата је знатно измењена, како новим декоративним елементима, тако и доградњама низа делова на парцели са свих страна, али остављеним унутрашњим атријумским двориштем.

Конзерваторски радови завршени су 1985. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.