Острвљани Торесовог мореуза

С Википедије, слободне енциклопедије
Острвљани Торесовог мореуза
Застава Острвљана Торесовог мореуза
Домороци острва Торесовог мореуза, 1914.
Укупна популација
48.005
Региони са значајном популацијом
 Аустралија
Језици
кала-лагав-ја, мериам-мир
Религија
хришћанство
Сродне етничке групе
аустралијски абориџини, папуанци

Острвљани Торесовог мореуза су домородачки народ Острва Торесовог мореуза и дела Квинсленда у Аустралији. Културолошки су блиски приобалним народима Папуе Нове Гвинеје. Сматрају их различитим у односу на остале абориџинске народе Аустралије, и обично се наводе засебно. Постоје и две заједнице Острвљана Торесовог мореуза на крајњем северу аустралијског копна, у местима Бамага и Сеисија.

Популација[уреди | уреди извор]

Карта Острва Торесовог мореуза

6.800 Острвљана Торесовог мореуза живи у области Торесовог мореуза, а 42.000 ван ње, углавном на северу Квинсленда, прецизније у Таунсвилу и Кернсу.[1]

Култура[уреди | уреди извор]

Домороци Торесовог мореуза имају специфичну културу која се развила под утицајем живота на острвима. Морнарски су народ, који тргује са народима Папуе Нове Гвинеје. За разлику од домородаца са аустралијског копна, баве се пољопривредом, иако до хране долазе и ловом и сакупљањем.

Језици[уреди | уреди извор]

Језици Калав лагав ја, Калау кавау ја, Кулкалгау ја и Кавалгау говоре се на западним, северним и централним острвима. Блиски су са абориџинским језицима из пама-њунганске породице. Мериам мир је близак папуанским језицима, и у употреби је на источним острвима.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Аустралијски Абориџини и Острвљани Торесовог мореуза Архивирано на сајту Wayback Machine (8. октобар 2006), Влада Аустралије, Одељење за споњне послове и трговину.
  2. ^ Острвљани Торесовог мореуза Архивирано на сајту Wayback Machine (18. мај 2006), Влада Аустралије, Одељење за породицу, послове заједнице и питања домородаца.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]