Отон II

Из Википедије, слободне енциклопедије
Отон II
Otton2.JPG
Отон II
Датум рођења 955.
Место рођења Свето римско царство
Датум смрти 7. децембар 983.
Место смрти Рим
Свето римско царство/Папска држава
Династија Отонска династија
Отац Отон I
Мајка Аделада од Италије
Супружник Теофанија
Претходник Отон I
Наследник Отон III

Отон II или Отон Црвени (нем. Otto II.; 9557. децембар 983) је био краљ Немачке (961—983) и цар Светог римског царства (967—983). Он је трећи владар Отонске династије, а син је Отона I Великог.

Постаје цар[уреди]

Отац Отон I именовао га је савладаром у Италији и Немачкој 961, а савладар Светог римског царства постао је 967. године. Кад је умро Отон I, постао је цар без икаквог отпора. Следио је политику Отона Великог и ојачавао је царску власт у Немачкој, а ширио се и у Италији.

Рат три Хенрика[уреди]

Док је Отон II ратовао против Болеслава II у Бохемији, то користе три Хенрика и буне се 977. против Отона. Та три завереника су:

Отон II је кренуо против побуњеника заједно са Отоном I Швапским. Отон је кренуо на Пасау, који су држали завереници. Град се предао након опсаде, која је изведена специјалном тактиком мостова од бродова. На ускрс 978, на суду у Магдебургу вође побуњеника су кажњене губљењем војводстава. Баварска је после ове побуне потпуно покорена и постала је највећа од кључних војводстава.

Бохемија, Пољска и Лорена[уреди]

Чешка (Бохемија) и Пољска су 978. признале Отонову врховну власт.

Те исте године Лотар Француски покушава да поврати Лорену. Напао је у пролеће и скоро је заробио Отона II у Ахену. Отон је на то кренуо у инвазију Француске у јесен 978. и дошао до Париза. Харао је подручјем, којим би прошао. Заузео је Монтматр, али није успевао да заузме Париз, па се повукао уз поприличне жртве. Склопљен је мир 980. са Французима, а Лорена по том споразуму и даље припада Немачкој.

Камапање у Италији и Словенски напад[уреди]

Кад је осигурао Немачку Отон креће у Италију, где није био много успешан, јер су Арапи успели 982. да одбију његове нападе. У Италији је сазвао састанак, да би његов син Отон III био прихваћен као краљ Немачке. Умро је у рату против Млечана. Док је Отон био у Италији Словени су успели да поврате територије источно од Лабе. Ипак, Отоново царство је било доста јако.

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Отон I
Краљ Немачке
(961983)

Наследник:
Отон III
Претходник:
Отон I
цар Светог римског царства
(967983)
Наследник:
Отон III