Палата

С Википедије, слободне енциклопедије
Тосканска палата у Прагу
Велетрговинска палата у Прагу

Палата је резиденцијални објекат луксузног типа у коме обично живе припадници аристократије, најчешће владарске породице.

Историја палата и термин[уреди | уреди извор]

Реч а палата је из француске речи и латинског имена за назив једног брежуљка на којем је стајао стари Рим где су становали богаташи и неки од римских царева. Касније је палата значила стамбени део града. У средњем веку су племство и владари били настањени у замковима који су били утврђени разним системима утврда како зидинама тако и утврдама али су када је настало доба у којем је била осигурана сигурност на целом подручју настањивали луксузније објекте код којих нису биле тако важна утврђења и обезбеђења као што су биле палате а не више замкови који су били утврђени већ грађевине које су биле опремљеније за становање него за одбрану и које су имале често у свом склопу и опремљени екстеријер са парковским просторима као и фонтанама и водоскоцима и ако су у градовима палате још увек и утврђени објекти. Када је у 19. веку значај племства ослабио, палатама су се називале грађевине које су јавне, као и велики привредни објекти.

Палате и привреда[уреди | уреди извор]

Палате су данас велики стамбени комплекси где су становали владари, као палата у Ниниви, Вавилонска палата. Велики владарски објекти су имали и посебан ред у скупљању дажбина, као и њихову евиденцију које се зову привредне палате. У релативно сиромашној средњој Европи у палатним привредама царских дворова се показала неизбежност правилне сеобе.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Овај чланак користи се информацијама из немачке Википедије

Спољашње везе[уреди | уреди извор]