Палата Гуељ

С Википедије, слободне енциклопедије
Макета "Палате Гуељ"

Палата Гуељ  (енг. [Güell Palace]), (каталонски језик  [pəˈlaw ˈɣweʎ]) је вила коју је пројектовао шпански архитекта Антони Гауди и налази се у Барселони у Шпанији. Вишеспратница је пројектована и изграђена за потребе грофа Еусебија де Гвеље.  Сама зграда има велики број уметничких украса и налази се у улици Карла Рамал де Ел Рабла у Барцелони.

Историја[уреди | уреди извор]

Палата је грађена је у периоду од 1886. до 1888. године. Направљена је тако да је усредсређена око главне просторије за забаву гостију из високог друштва. Гости су улазили у дом на капији, од  кованог гвожђа са замршеним шарама, за коњске запреге. Гости су се пели у собе за пријем а послуга са коњским кочијама се спуштала низ рампу у место за кочије и штале за коње. Зидови и плафони су имали мале прозоре кроз које су домаћини гледали госте пре званичног пријема.

У великој главној просторији за госте су извођени разни пријеми и концерти. Главна просторија за забаву има висок плафон са малим рупама при врху где су фењери висили ноћу да би изгледало  као звездано небо.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]