Палата Манојловића у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Палата Манојловића у Суботици
Палата Манојловића
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1881.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Палата Манојловића у Суботици, подигнута је 1881. године, представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Палата је подигнута по пројекту Титуса Мачковића за Самка Манојловића као једноспратни угаони објекат у облику правоугаоника. Изграђена је у стилу еклектике са доминантним елементима неоренесансе. У приземљу су пословни простори, а спратни део је намењен становању. Прочеље маркирају два бочна ризалита, док се код обраде приземља примењује обрада у виду квадера, на фасади спратног дела хоризонтална подела фугама.

У централном делу приземља постављена је двокрилна репрезентативна капија, касетирана са лучно завршеним надсветлом и лепо обрађеним заштитником изведеним од кованог гвожђа. Капију маркирају два стуба кружног пресека са јонским капителима који подржавају профилисани тимпанон. На косине тимпанона су постављене две раскошне лежеће фигуре изведене у пуној пластици.

Поред хоризонталне поделе венца, богате биљне и геометријске орнаментике, која дели приземље од спрата и снажно истакнутог венца стрехе, на објекту је изражена и вертикална подела пиластрима класичне обраде која је са хоризонталном поделом у савршеној равнотежи. У поткровљу тече низ конзола, зупчасти низ те низ астрагала, а испод је поље са преплетом богате биљне орнаментике са неизменично постављеним маскама. Објекат се одликује и репрезентативним богато осликаним степеништем. Иако је унутрашња декорација богата, примењивана је смишљено само на одређеним деловима објекта.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]