Палата Милана Поповића-Тонкића

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Палата Милана Поповића-Тонкића
Leskovac, Hotel Dubočica.jpg
Зграда хотела "Дубочица"
Опште информације
Место Лесковац
Општина Лесковац
Држава  Србија
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Ниш
Адреса Добричка 2 18000

Тонкићева палата (Зграда хотела "Дубочица") саграђена је 1937. године и једна је од најрепрезентативнијих зграда у центру Лесковца. Грађевина је под заштитом и има статус споменика културе, под називом Зграда хотела "Дубочица".
Инвеститор и власник био је индустријалац Милан Поповић-Тонкић. Објекат је подигнут на месту старије породичне куће Антонија Тонке Поповића, Милановог оца. Грађевина мешовите стамбено-угоститељске намене састоји се од приземља и три спрата. Палата је имала и лифт, што јој даје елитнији и луксузнији карактер. Носећи конструктивни елементи су изграђени од бетона. Палату је пројектовао београдски пројектантски атеље Манојловић-Азриел (Милош Манојловић и Исак Азриел).

Архитектонске карактеристике[уреди]

Приземље је ниско, скромно, изведено и у стилу умерене академске камене рустике. Изнад приземља уздиже се богато обрађена средња, перфорирана зона платна. Прочеље је у стилу монументалног академског класицизма, са елементима паладијанске архитектонске естетике. Главни мотив ове композиције је заобљени угаони тракт разуђеног подужног волумена. Најупечатљивији сегмент декоративног система представљају прислоњени стубови, популаран мотив у архитектури еклектицизма.

Историјат[уреди]

Тонкићева палата је била оштећена у савезничком бомбардоваљу Лесковца 1944. године. Након рата је обновљена, спратови су преуређени у собе, а приземље у јединствен простор за угоститељство, и у њој се налазио Хотел Дубочица.

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

  • Градитељство Лесковца и околине између два светска рата, Александар Кадијевић ,Срђан Марковић -Народни музеј Лесковца 1996. pp. 43

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]