Палата Милана Поповића-Тонкића

С Википедије, слободне енциклопедије
Палата Милана Поповића-Тонкића
Зграда хотела "Дубочица"
Опште информације
МестоЛесковац
ОпштинаЛесковац
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Тонкићева палата (Зграда хотела "Дубочица") саграђена је 1937. године и једна је од најрепрезентативнијих зграда у центру Лесковца. Грађевина је под заштитом и има статус споменика културе, под називом Зграда хотела "Дубочица".
Инвеститор и власник био је индустријалац Милан Поповић-Тонкић. Објекат је подигнут на месту старије породичне куће Антонија Тонке Поповића, Милановог оца. Грађевина мешовите стамбено-угоститељске намене састоји се од приземља и три спрата. Палата је имала и лифт, што јој даје елитнији и луксузнији карактер. Носећи конструктивни елементи су изграђени од бетона. Палату је пројектовао београдски пројектантски атеље Манојловић-Азриел (Милош Манојловић и Исак Азриел).

Архитектонске карактеристике[уреди | уреди извор]

Приземље је ниско, скромно, изведено и у стилу умерене академске камене рустике. Изнад приземља уздиже се богато обрађена средња, перфорирана зона платна. Прочеље је у стилу монументалног академског класицизма, са елементима паладијанске архитектонске естетике. Главни мотив ове композиције је заобљени угаони тракт разуђеног подужног волумена. Најупечатљивији сегмент декоративног система представљају прислоњени стубови, популаран мотив у архитектури еклектицизма.

Историјат[уреди | уреди извор]

Тонкићева палата је била оштећена у савезничком бомбардоваљу Лесковца 1944. године. Након рата је обновљена, спратови су преуређени у собе, а приземље у јединствен простор за угоститељство, и у њој се налазио Хотел Дубочица. Хотел је затворен 2006. године у контроверзној приватизацији предузећа "ХУП Балкан" које је управљало зградом. Данас се у приземном, пословном делу зграде налази продавница спортске опреме "Планета спорт", експозитура ОТП банке и фризерски салон.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Градитељство Лесковца и околине између два светска рата, Александар Кадијевић ,Срђан Марковић -Народни музеј Лесковца 1996. pp. 43

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]