Палата Милана Поповића-Тонкића

С Википедије, слободне енциклопедије
Палата Милана Поповића-Тонкића
Leskovac, Hotel Dubočica.jpg
Зграда хотела "Дубочица"
Опште информације
МестоЛесковац
ОпштинаЛесковац
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеНиш
АдресаДобричка 2 18000

Тонкићева палата (Зграда хотела "Дубочица") саграђена је 1937. године и једна је од најрепрезентативнијих зграда у центру Лесковца. Грађевина је под заштитом и има статус споменика културе, под називом Зграда хотела "Дубочица".
Инвеститор и власник био је индустријалац Милан Поповић-Тонкић. Објекат је подигнут на месту старије породичне куће Антонија Тонке Поповића, Милановог оца. Грађевина мешовите стамбено-угоститељске намене састоји се од приземља и три спрата. Палата је имала и лифт, што јој даје елитнији и луксузнији карактер. Носећи конструктивни елементи су изграђени од бетона. Палату је пројектовао београдски пројектантски атеље Манојловић-Азриел (Милош Манојловић и Исак Азриел).

Архитектонске карактеристике[уреди | уреди извор]

Приземље је ниско, скромно, изведено и у стилу умерене академске камене рустике. Изнад приземља уздиже се богато обрађена средња, перфорирана зона платна. Прочеље је у стилу монументалног академског класицизма, са елементима паладијанске архитектонске естетике. Главни мотив ове композиције је заобљени угаони тракт разуђеног подужног волумена. Најупечатљивији сегмент декоративног система представљају прислоњени стубови, популаран мотив у архитектури еклектицизма.

Историјат[уреди | уреди извор]

Тонкићева палата је била оштећена у савезничком бомбардоваљу Лесковца 1944. године. Након рата је обновљена, спратови су преуређени у собе, а приземље у јединствен простор за угоститељство, и у њој се налазио Хотел Дубочица.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Градитељство Лесковца и околине између два светска рата, Александар Кадијевић ,Срђан Марковић -Народни музеј Лесковца 1996. pp. 43

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]