Палата САНУ

С Википедије, слободне енциклопедије
Детаљније: САНУ
Палата САНУ
Serbia Beograd SANU - Feb 2006.jpg
Палата САНУ
Опште информације
Место Београд
ОпштинаСтари град
Држава Србија
Време настанка1924.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Палата САНУ (Српска академија наука и уметности) се налази у Београду, у Кнез Михаиловој улици и представља непокретно културно добро као споменик културе. [1]

Палата Српске академије наука и уметности саграђена је 1924. године по пројектима насталим 1912. године, архитеката Андре Стевановића и Драгутина Ђорђевића. Представља монументалну архитектуру Београда и домет домаћег грађевинарства са почетка 20. века.

Са фасадама на три улице, концепцијски је сложена, стилски обликована у еклектичном духу са елементима необарока и сецесије, на четири нивоа.

Главна фасада палате наглашена је средишњим широким ризалитом који се завршава куполом. У веома богатој фасадној декорацији коришћени су различити мотиви, од скулптуралних форми до сецесијски флоралне орнаментике. Ентеријер објекта одлукује вредан уметнички садржај.

Српска академија наука и уметности основана је 1. новембра 1886. године на традицијама Друштва српске словесности (1841-1864) и Српског ученог друштва (1864-1892) као Краљевска академија, затим Српска краљевска академија од 1892, а после Другог светског рата добија данашњи назив. Као највиша научна и друштвена институција у Србији, САНУ је дала највиши допринос унапређењу научне мисли, не само у нашој средини, окупљајући у своје редове многа истакнута имена српске, југословенске и светске науке и уметничког стваралаштва.

Планира се преуређење Палате САНУ како би до 2024. године добила концертну дворану у дворишном делу зграде.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]