Паметни телефон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Паметни телефон
Паметни телефон Нокија N8.

Паметни телефон (енглески: smartphone) је мобилни телефон који садржи могућности личног дигиталног помоћника (енглески: personal digital assistant, PDA) и мобилног телефона. Данашњи модели обично служе и као преносиви медијски репродуктори и камере с екранима на додир високе резолуције, као интернет прегледачи који могу приступити и исправно приказати стандардне интернет странице, а не само оне прилагођене за мобилне уређаје, затим ГПС навигацију, Вај-фај и мобилни широкопојасни приступ. Израз паметан телефон, иако недоречен као назив и превод, описује телефоне са више напредних рачунарских могућности него што их имају данашњи обични (јефтинији) телефони, иако разлика може бити нејасна и не постоји званична дефиниција шта чини разлику међу њима. Дефиниције се такође мењају временом јер многи обични телефони сада имају могућности које су паметни телефони имали у прошлости.

Најзаступљенији оперативни системи на овим уређајима су Андроид и iOS, док су мање заступљени Симбијан, Виндоус фон, Палм ОС и други.

Највећи произвођачи су: Самсунг, Епл, Хуавеј корпорација, Леново, Моторола, LG, ХТЦ, Нокија, Алкател телефони, Мајкрософт и други.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]