Паметни телефон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Паметни телефон
Паметни телефон Нокија N8.

Паметни телефон (енгл. smartphone) је мобилни телефон који садржи могућности личног дигиталног помоћника (енгл. personal digital assistant, PDA) и мобилног телефона. Данашњи модели обично служе и као преносиви медијски репродуктори и камере с екранима на додир високе резолуције, као интернет прегледачи који могу приступити и исправно приказати стандардне интернет странице, а не само оне прилагођене за мобилне уређаје, затим ГПС навигацију, Вај-фај и мобилни широкопојасни приступ. Израз паметан телефон, иако недоречен као назив и превод, описује телефоне са више напредних рачунарских могућности него што их имају данашњи обични (јефтинији) телефони, иако разлика може бити нејасна и не постоји званична дефиниција шта чини разлику међу њима. Дефиниције се такође мењају временом јер многи обични телефони сада имају могућности које су паметни телефони имали у прошлости.

Најзаступљенији оперативни системи на овим уређајима су Андроид и iOS, док су мање заступљени Симбијан, Виндоус фон, Палм ОС и други.

Највећи произвођачи су: Самсунг, Епл, Хуавеј корпорација, Леново, Моторола, LG, ХТЦ, Нокија, Алкател телефони, Мајкрософт и други.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]