Папа Александар VI

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар VI

Папа Александар VI
Папа Александар VI

Датум рођења 1. јануар 1431.
Место рођења Валенсија (Круна Арагона)
Датум смрти 18. август 1503.
Место смрти Рим (Застава Папске државе Папска држава)
Понтификат 11. август 149218. август 1503.
Претходник Иноћентије VIII
Наследник Пије III

C o a Alessandro VI.svg
Грб папе Александра VI

Александар VI, световно Родриго Борџија, (катал. Roderic Llançol i de Borja, шп. Rodrigo Lanzol y de Borja; Валенсија, Шпанија, 1. јануар 1431Рим Италија, 18. август 1503) је био папа од 1492. до 1503. године. Један је од најконтроверзнијих папа из доба ренесансе и најпознатији представник породице Борџија.

Рођен је 1. јануара 1431 у граду Хатива који се налазио у Краљевини Валенсија као Родриго де Ланзол, а мајчино презиме Борџија је узео након што је његов ујак Алфонсо де Борџија изабран за првог шпанског папу под именом Калист III.

Амбициозан и властољубив и среброљубив, схватио је моћ Римокатоличке цркве и купио оба црквена положаја — кардиналски и папски. Од папинства направио уносан посао за себе и породицу. Његово име је заувек запамћено као име развратника и човека који се од ничега не устеже да би дошао до циља. Ипак, његова репутација потиче од његових непријатеља италијанског племства и римокатоличког свештенства чију је моћ одузео. Његова достигнућа као дипломате, политичара и администратора биће запамћена радије него достигнућа у области духовног живота, иако у вези овог другог није био ни мање ни више успешан од осталих ренесансних папа.

Имао је деветеро деце. Син Чезаре Борџија је био сличног менталног састава и био је окрутни војсковођа, а кћерка Лукреција Борџија је била његова марионета (наводно ју је и обљубио) и монета за куповину утицаја и положаја (трипут ју је удавао).

Спољашње везе[уреди]