Папа Александар VI

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Александар VI

Папа Александар VI
Папа Александар VI

Датум рођења (1431-01-01)1. јануар 1431.
Место рођења Валенсија (Круна Арагона)
Датум смрти 18. август 1503.(1503-08-18) (72 год.)
Место смрти Рим ( Папска држава)
Понтификат 11. август 149218. август 1503.
Претходник Иноћентије VIII
Наследник Пије III

C o a Alessandro VI.svg
Грб папе Александра VI

Александар VI, световно Родриго Борџија, (кат. Roderic Llançol i de Borja, шп. Rodrigo Lanzol y de Borja; Валенсија, Шпанија, 1. јануар 1431Рим Италија, 18. август 1503) је био папа од 1492. до 1503. године. Један је од најконтроверзнијих папа из доба ренесансе и најпознатији представник породице Борџија.

Рођен је 1. јануара 1431 у граду Хатива који се налазио у Краљевини Валенсија као Родриго де Ланзол, а мајчино презиме Борџија је узео након што је његов ујак Алфонсо де Борџија изабран за првог шпанског папу под именом Калист III.

Амбициозан и властољубив и среброљубив, схватио је моћ Римокатоличке цркве и купио оба црквена положаја — кардиналски и папски. Од папинства направио уносан посао за себе и породицу. Његово име је заувек запамћено као име развратника и човека који се ни од чега не устеже да би дошао до циља. Ипак, његова репутација потиче од његових непријатеља италијанског племства и римокатоличког свештенства чију је моћ одузео. Његова достигнућа као дипломате, политичара и администратора биће запамћена радије него достигнућа у области духовног живота, иако у вези овог другог није био ни мање ни више успешан од осталих ренесансних папа.

Имао је деветеро деце. Син Чезаре Борџија је био сличног менталног састава и био је окрутни војсковођа, а кћерка Лукреција Борџија је била његова марионета (наводно ју је и обљубио) и монета за куповину утицаја и положаја (трипут ју је удавао).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]